piątek, 24 czerwca 2011

Bób, kurczak i makaron


Makaron z kurczakiem i bobem
150 g pełnoziarnistego spaghetti
250 g kurczaka (piersi lub udka bez kości)
200 g bobu
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z chili
3 szalotki
1 ząbek czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
parmezan
sok z połowy cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku

Makaron ugotować w wodzie z solą i kilkoma listkami tymianku. 
Bób obrać. Mięso kurczaka natrzeć cytryną i pociąć na paski.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać posiekane drobno szalotki i czosnek oraz szczyptę soli.
Kiedy szalotki i czosnek lekko się zeszklą, dodać kawałki kurczaka.
Mięso smażyć aż będzie złoto brązowe i zdjąć z patelni.
Do pozostałej na patelni oliwy wrzucić bób, wlać pół szklanki wody
i dusić aż bób będzie miękki a cała woda wyparuje.
Następnie dodać wcześniej usmażone kawałki kurczaka, sok z cytryny,
listki świeżego tymianku i śmietankę. Chwilę dusić aż sos zgęstnieje.
Doprawić pieprzem, solą i wymieszać z makaronem.
Na talerzu posypać parmezanem i tymiankiem.
Dodatkowo można polać oliwą z chili lub posypać drobno posiekaną papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz