poniedziałek, 27 czerwca 2011

Chleb na zakwasie

Od kilku lat piekę chleb w domu. Wypróbowałam już wiele przepisów mniej i bardziej skomplikowanych.
Skarbnicą wiedzy i niedoścignionymi wzorami są dla mnie Mirabbelka, Liska i Tatter.
Chociaż pracochłonne receptury dostarczają mi najwięcej przyjemności, to muszę przyznać,
że na co dzień wolę przepisy, które nie wymagają ode mnie zbyt dużo uwagi i troskliwego podejścia.
Tak oto powstał mój uniwersalny przepis na chleb, w którym można zastosować różne rodzaje mąki.
Dzisiaj wersja orkiszowo-żytnia z ziarnami i oregano.


Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego
2 szklanki mąki orkiszowej 2000
1 szklanka mąki orkiszowej 700
1 szklanka mąki żytniej 2000
1 łyżka miodu
garść ziaren słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego - do wyboru
1 łyżeczka oregano - opcjonalnie
1,5 łyżeczki soli
1,2-1,5 szklanki wody

Do miski miksera wsypać mąkę, dodać miód, ziarna, oregano i sól.
Nastepnie wlać zakwas, szklankę wody i wymieszać.
Pozostałą ilość wody dolewać stopniowo, tak aby uzyskać dość luźną konsystencję.
Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy dokładnie wymieszać.
Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
Nie należy się spodziewać, że po tym czasie ciasto podwoi objętość,
ale powinno mieć lekko gąbczastą konsystencję.
Następnie ciasto przełożyć do foremki, tak żeby wypełniło ją do 2/3 wysokości,
przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Jeżeli ciasto słabo rośnie, można je wstawić do piekarnika nagrzanego do 50°C.
Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować jajkiem i posypać ziarnami.
Piec 15 min. w 230°C a następnie 45 min. w 180°C.
Wyjąć z foremki i studzić na kratce w uchylonym piekarniku.
Kroić, kiedy całkowicie ostygnie, najlepiej następnego dnia po upieczeniu.

4 komentarze:

  1. Bardzo dobrze Pani! This website is already part of my "bookmarks".

    Keep it going....it's beautiful!

    OdpowiedzUsuń
  2. Next must be Potato Salad recipe!!!!!

    OdpowiedzUsuń