wtorek, 28 czerwca 2011

Lody waniliowe z Grand Marnier



Lody waniliowe z Grand Marnier

375 ml mleka
4 żółtka
1 laska wanilii
45 g cukru
4 łyżki grand marnier

Wanilię przeciąć wzdłuż na pół i nożem wyjąć ziarenka.
Mleko z ziarenkami i laską zagotować i lekko ostudzić.
Żółtka z cukrem ubić na jasną, puszystą masę.
Ciepłe mleko stopniowo wlewać do masy jajecznej ciągle mieszając.
Całość przelać do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu aż masa zgęstnieje.
Nie doprowadzać do wrzenia.
Zdjąć z ognia, przelać do miski, przykryć folią i ostudzić.
Usunąć laskę wanilii, dodać likier, wymieszać i schłodzić w lodówce.
Przelać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z jej instrukcją obsługi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz