czwartek, 30 czerwca 2011

Pieczone warzywa z serem feta

Kiedy pojawiają się młode ziemniaki i marchewka bardzo lubię przygotowywać tę potrawę.
Jest prosta, aromatyczna i sycąca, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.




Pieczone warzywa z serem feta

5 młodych marchewek
5 młodych ziemniaków
2 garści fasolki szparagowej
pół małego kalafiora
oliwa z oliwek
2 cebule-opcjonalnie
główka czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
ser feta
1-2 łyżki soku z cytryny
kilka gałązek świeżych ziół (oregano, tymianek, rozmaryn)

Marchewkę i ziemniaki pokroić wzdłuż na mniej więcej jednakowej wielkości kawałki.
Kalafior podzielić na różyczki. Cebulę, jeżeli jej używamy, pokroić na ćwiartki.
Główkę czosnku przekroić na pół pozostawiając skorupkę.
Dużą blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Ułożyć na niej całe gałązki ziół i skropić oliwą.
Kilka listków oregano zostawić do dekoracji.
Na ziołach ułożyć fasolkę szparagową a na niej resztę warzyw, czosnek i cebulę.
Ponownie skropić oliwą, posypać pieprzem i solą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, zioła usunąć, warzywa posypać pokruszoną fetą,
skropić sokiem z cytryny, udekorować listkami oregano i polać niewielką ilością oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz