środa, 6 lipca 2011

Bagietki z ziołami prowansalskimi

Kiedy zacznie się piec chleb w domu, nie można już przestać.
Własnoręcznie przygotowany bochenek smakuje o niebo lepiej niż te kupione w sklepie,
a zapach, roztaczający się w domu podczas pieczenia, jest jednym z najprzyjemniejszych jakie znam.



Bagietki z ziołami prowansalskimi

400 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka drożdży instant
2 łyżki oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
1,5 łyżeczki soli
270 ml wody

Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Naczynie z ciastem przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie uformować 4 bagietki, ułożyć je na blasze,
przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Jeżeli piekarnik ma program do pieczenia pieczywa, warto go w tym przypadku wykorzystać.
Jeżeli nie, można przed włożeniem bagietek spryskać piekarnik wodą
lub wstawić do niego naczynie z gorącą wodą.
Wyrośnięte bagietki naciąć ostrym nożem,
wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec 20 minut.
Najsmaczniejsze są w dniu wypieku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz