poniedziałek, 18 lipca 2011

Bób z karczochami


Bób z karczochami

4 szalotki
4 ząbki czosnku
listek laurowy
sól
1/4 szklanki białego wina
kilka gałązek tymianku
2 marchewki
500 g obranego bobu
6  marynowanych karczochów
1 łyżeczka masła
świeżo mielony czarny pieprz

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane szalotki i czosnek.
Dodać listek laurowy i szczyptę soli. Smażyć aż szalotki się zeszklą.
Wlać wino, dodać gałązki tymianku i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
Dusić 5 minut i dodać obrany bób. Dusić kolejne 5-7 minut aż marchew i bób zmiękną.
Dodać pokrojone w ćwiartki karczochy i masło. Doprawić pieprzem i solą.
Podawać zaraz po przygotowaniu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz