czwartek, 7 lipca 2011

Letnia zupa z bobem



 Zupa z bobem

4 szalotki
4 ząbki czosnku
kilka liści selera
1 listek laurowy
4 pomidory
gałązki tymianku
1,5 l gorącej wody
350 g obranego bobu
3 ziemniaki
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka masła
szczypta szafranu
pieprz cayenne
sól

W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną cebulę,
czosnek, kilka liści selera, listek laurowy i szczyptę soli.
Smażyć na małym ogniu aż cebula zmięknie.
Pomidory obrać ze skóry, posiekać i dodać do cebuli z kilkoma gałązkami tymianku.
Dusić kilka minut aż smaki się połączą, a część płynu odparuje.
Następnie wlać gorącą wodę, dodać bób i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki
oraz sporą szczyptę szafranu. Gotować aż warzywa zmiękną.
Doprawić pieprzem i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz