poniedziałek, 11 lipca 2011

Makaron z anchois


Makaron z anchois

250g pełnoziarnistego makaronu penne
1 łyżka oliwy
1-2 suszone papryczki chili
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
mała puszka anchois
1 łyżka kaparów
2 łyżki czarnych oliwek
500g pomidorów
kilka listków bazylii
1 łyżka masła- opcjonalnie
świeżo mielony pieprz
parmezan

Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na dużej patelni, na oliwie zeszklić cebulę i czosnek.
Następnie dodać papryczki chili, kapary, oliwki i anchois.
Smażyć chwilę aż anchois sie rozpuszczą.
W tym czasie obrać i posiekać pomidory i dorzucić je na patelnię.
Dusić kilka minut i kiedy sos zgęstnieje połączyć go z ugotowanym makaronem,
dodać kilka posiekanych listków bazylii, masło (jeżeli używamy) i szczyptę pieprzu.
Dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia , w którym serwujemy i posypać parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz