wtorek, 12 lipca 2011

Placki ziemniaczane ze świeżym majerankiem

Leniwe popołudnie. Nie mam pomysłu na obiad. Zaglądam do lodówki i spiżarni.
Jest śmietana i kawałek łososia. Z ubiegłorocznych przetworów został mi słoiczek leczo.
Z grządki wygląda bujny majeranek. Będą placki ziemniaczane. Niech każdy je z czym chce!


Placki ziemniaczane ze świeżym majerankiem

500 g ziemniaków
1 jajko
1 duża cebula
garść świeżego majeranku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
1-2 łyżki mąki

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Przełożyć na sitko i odczekać chwilę aż wypłynie z nich woda.
Wodę wylać a zgromadzoną na dnie skrobię połączyć z ziemniakami.
Cebulę również zetrzeć na drobnej tarce i dodać do ziemniaków.
Cebulę można też pokroić w drobną kostkę i podsmażyć zanim połączy się ją z ziemniakami.
Do ziemniaków i cebuli dodać posiekany drobno majeranek, pieprz, sól i mąkę.
Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły.
Na koniec do masy dodać żółtko i ubitą na sztywno pianę z białka.
Delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Lubię, kiedy placki są grube i puszyste, dlatego dodaję ubitą pianę z białka.
Jeżeli chcemy otrzymać cienkie placki, białko dodajemy nie ubijając go wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz