Przepis pochodzi z książki Culinaria Spain, która jest przewodnikiem po smakach i aromatach Hiszpanii.
Prawie 500 stron, 1200 cudownych zdjęć ludzi, miejsc, regionalnych produktów i potraw,
mnóstwo informacji na temat lokalnych trunków oraz ponad 200 przepisów na hiszpańskie przysmaki.
Istna skarbnica wiedzy na temat tego, co jeść i pić będąc w poszczególnych regionach Hiszpanii.
Idealna dla tych, którzy podróżują po to, aby poznawać nowe smaki.
Kalmary z cebulą
200 ml oliwy z oliwek
2 liście laurowe
500 g oczyszczonych kalmarów
500 g cebuli (w oryginale jest 750 g)
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
sok z połowy cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
cytryna do dekoracji
Kalmary pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać listek laurowy i kalmary.
Smażyć, aż kawałki kalmara nabiorą złotej barwy.
Dorzucić pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, posiekany czosnek, pieprz i sól.
Smażyć chwilę, aż cebula lekko się zeszkli.
Następnie przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Przed podaniem doprawić sokiem z cytryny, posypać natką pietruszki i udekorować kawałkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz