środa, 12 marca 2014

Kilka wolnych dni i śledzie w jogurcie z ziołami





Budzik wyłączony aż do poniedziałku.
Słońce wdziera się do domu każdą szczeliną.
Za oknem forsycja obsypana zielonymi pąkami
i tamaryszek, który licznie obsiadły ptaki.
Kot z nosem przy szybie wydaje dziwne dźwięki.
Nalewam do kubka kawę i obserwuję labradora,
który szaleje z patykiem na trawniku.
Uśmiecham się do bukietu żółtych tulipanów.
Wysiewam kolejną porcję kiełków.
Wyciągam śledzie z zalewy i siekam zioła.
Będzie pysznie.




Śledź w jogurcie z ziołami
na podstawie przepisu z Food & Friends

200 g filetów śledziowych

zalewa
100 ml octu winnego
50 ml cukru
50 ml wody

sos jogurtowy
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
sól

Zagotować wodę z octem i cukrem.
Odstawić aby ostygła.
Filety włożyć do zimnej zalewy i marynować przez 12 godzin.
Zlać zalewę, a śledzie pokroić w małe kawałki.

Jogurt wymieszać z ziołami i czosnkiem, doprawić do smaku solą.
Wymieszać sos ze śledziami i odstawić na 24 godziny.






13 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś smaka...o matko;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delektuj się wolnym czasem, ładuj akumulatory i zajadaj :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale masz dobrze:) A pomysłów na śledzie nigdy dosyć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis przygarniam! Kocham takie octowe śledziki. :)))
    I moja ulubiona miseczka. :)
    A tak w ogóle to ten, no, zazdraszczam wyłączonego budzika :P
    Odpoczywaj! :))) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie zaciekawił dodatek mięty,
      bo jakoś średnio ze śledziem mi się kojarzy,
      ale byłam bardzo mile zaskoczona tym połączeniem:)
      Tak mnie jakoś natchnęło z tym wolnym w niedzielę;))

      Usuń
  5. przepadam za takimi prostymi śledziami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to dość niecodzienne połączenie,
      ale na tyle smaczne, że wchodzi na stałe do menu:)

      Usuń
  6. Bardzo, bardzo wiosenne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tu takie śledzie na cześć wiosny, a ona gdzieś uciekła;)

      Usuń
  7. Mmm. wyglądam smakowicie
    Zapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń