Tym razem, przy przygotowywaniu ciabatty, poszłam w ślady Kass i zrobiłam "kapcie"
najprostszym sposobem, pozostawiając ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na całą noc.
Uwielbiam takie przepisy!
Orkiszowa ciabatta
500 g mąki orkiszowej 700
5 g drożdży instant
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc.
Kolejnego dnia rano wyrzucić ciasto na blat, obsypać mąką,
podzielić na mniej więcej prostokątne bułki,
przełożyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 300°C.
Po włożeniu ciabatty zmniejszyć temperaturę do 250°C
i piec bułki 15-20 minut, w zależności od wielkości.
Ile bułek wychodzi z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńTo zależy jakiej wielkości chcesz mieć bułki. 6, 8,10 nawet 12, ale trzeba pilnować czasu pieczenia. Im mniejsze bułki, tym krócej pieczemy.
UsuńProste jak budowa cepa. Ciabata bardzo szybko się robi i wychodzi całkiem przyzwoita.
Usuń