KONWALIE W KUCHNI
środa, 22 października 2025
Sezonowo od A do M i czosnek duszony w oliwie z rozmarynem
›
Październik strącił kolorowe liście z płotu. Rozgościł się dyniami na tarasie. O brzasku zarzuca zamglone szaty i podziwia czerwień wschodzą...
2 komentarze:
czwartek, 16 października 2025
World Bread Day 2025 i prosty chleb orkiszowo - żytni z ziarnami.
›
Jeśli wystarczająco długo patrzy się na deszcz i nie myśli o niczym, człowieka stopniowo ogarnia uczucie, że jego ciało się uwalnia, otrzą...
2 komentarze:
środa, 1 października 2025
Sezonowo od A do M i peperonata według dwóch łakomych Włochów.
›
Wrzesień dobiegł końca i pewnego ranka powitał mnie październik. Wzgórza upstrzyły się czerwienią i złotem, jak gdyby nocą malował je po k...
3 komentarze:
poniedziałek, 29 września 2025
Wrześniowa Piekarnia i neapolitański chleb wiejski
›
na strychach dojrzewają orzechy ćmy i młode wiedźmy pomarańcze się suszą na zapach wciska dym z nieszczelnego komina pod nogami pająków szel...
5 komentarzy:
piątek, 29 sierpnia 2025
Sezonowo od A do M i sierpniowa obfitość.
›
Na stołach stawiam bukiety z nawłoci i suszonych kwiatów hortensji. Taras zapełniam koszami pełnymi słodkich jabłek i węgierek. Buraki i o...
2 komentarze:
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer