środa, 27 lutego 2019

Sezonowo od A do M i pasztet z kiszonej kapusty





Coraz więcej wiosny wszędzie.
Wpada przez zamknięte okna autobusów.
Osiada na rzęsach przymrużonych powiek.
Rozbiera ze zbyt ciepłych płaszczy.
Wypełza z zakamarków ogrodu.
Pogania pąki na drzewach.
Nonszalancko wkrada się do mieszkania.
Obnaża niedoskonałości ścian i zakurzony rower.
Wywołuje uśmiech na twarzy i chęć porządkowania przestrzeni.
Chęć do pozbywania się tego co bezużyteczne.
Do zajrzenia w głąb i wykorzystania tego co zapomniane.






Pasztet z kiszonej kapusty
Na podstawie przepisu ze strony Am Mniam

1 szklanka kapusty kiszonej
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
pół 300 g słoika pomidorów suszonych w oliwie
2 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 jajko
miód, około 1 łyżki
pieprz
sól
słonecznik

Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać kminek, szczyptę pieprzu i soli,
posiekaną kiszoną kapustę, suszone pomidory, koncentrat i kilka łyżek wody.
Dusić około 10 minut, zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zblendować na niezbyt gładka masę.
Następnie wymieszać z kaszą jaglaną, doprawić miodem, pieprzem oraz solą i wymieszać z jajkiem.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i obsypać słonecznikiem.
Przełożyć do niej masę i piec przez 40-45 minut w 180 st. C.
Pasztet kroić, kiedy całkowicie ostygnie.






Zawsze na przednówku mam ogromny apetyt na kiszonki
i to właśnie one są bohaterem dzisiejszego



16 komentarzy:

  1. Pasztet z kiszonej kapusty brzmi intrygująco!
    I jeszcze nigdy go nie robiłam. Ciekawi mnie więc jak smakuje upieczona kiszona kapusta z kaszą jaglaną...Zapisuję do zrobienia!
    I dziękuję Ci za zdrowo zakiszone spotkanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też zaintrygował i muszę przyznać, że bardzo mile zaskoczył.
      Jestem ciekawa, czy Tobie posmakuje.
      Kiszonki górą!

      Usuń
  2. Aaaaaaaaaaaaaaa to jeden z najlepszych pasztetów , ja dokładnie robię wg przepisu Magdy , u nas to musowy pasztet na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasztet jest naprawdę pyszny i z pewnością w tym roku podam go na Wielkanoc. :)
      Dodałam jajko, bo po moich doświadczeniach z warzywnymi pasztetami wolałam nie ryzykować. ;)

      Usuń
  3. Nie spotkałam się z takim pasztetem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To również mój pierwszy raz z tym pasztetem i muszę przyznać, że było warto. :)

      Usuń
  4. Brzmi bardzo kusząco i chętnie go przygotuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzoooo ciekawe połączenie w pasztecie, a ja jestem bardzooo pasztetowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak sądzę, dlatego od razu wypróbowałam.:)

      Usuń
  6. Pasztet z kiszonej kapusty ? Magdo niesamowite ! Muszę go upiec :D Jestem bardzo ciekawa smaku. Pomysł dla mnie bardzo nowatorski. pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, pasztet wart wypróbowania.
      Mnie smakuje bardzo.
      Pozdrawiam. :)

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł. Nigdy nie robiłam takiego pasztetu

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł,cos dla mnie.

    OdpowiedzUsuń