poniedziałek, 6 czerwca 2011

Papier ryżowy i sos imbirowo-sojowy

Roladki z papieru ryżowego są idealne na upalne dni.
Do tego sos imbirowo-sojowy.


Sos imbirowo-sojowy

1 czerwona papryczka chili
świeży imbir wielkości 1/2 kciuka
pół ząbka czosnku
łyżka posiekanego szczypiorku
8 łyżek sosu sojowego shoyu
2-3 łyżki zimnej wody
sok z 1/4 cytryny

Papryczki, czosnek i imbir drobno posiekać lub zetrzeć na tarce.
Dodać szczypiorek, sos sojowy, wodę i sok z cytryny.
Wszystko wymieszać i odstawić żeby smaki się połączyły.




 

Roladki z papieru ryżowego

sałata rzymska
avocado
ogórek
papier ryżowy
makaron ryżowy
szczypior lub świeża kolendra
ugotowane krewetki (można zastąpić paluszkami krabowymi)

Makaron ryżowy zalać gorącą wodą i odcedzić kiedy zmięknie.
Sałatę, ogórka  i avocado pokroić na paski.
Papier ryżowy zanurzyć na chwilę w wodzie aż zrobi się elastyczny.
Na papierze układać makaron, krewetki, sałatę, avocado i kawałki ogórka.
Można dodać szczypior lub świeżą kolendrę.
Zawinąć tak żeby zawartość nie wypadła.
Przed podaniem można każdą roladkę przekroić ukośnie na pół.

2 komentarze: