wtorek, 12 sierpnia 2014

Sałatka Gennaro Contaldo z cukinii ze świeżą miętą





Zwykle zaczynałam się nimi objadać we wrześniu,
ale w tym roku wszystko dzieje się szybciej,
więc i ja wcześniej zaczynam chrupać cukinie.
Tym bardziej, że wszyscy dookoła tak chętnie się nimi dzielą.
Zachęcona słowami Gennaro Contaldo, który twierdzi, 
że cukinie pokrojone w cienkie plasterki, smakują wyśmienicie na surowo,
idę do spiżarni i wybieram z wiklinowego kosza kilka najmniejszych owoców.
W ogrodzie zrywam listki rukwi ziemnej, której ostrość bardzo polubiły ślimaki
i miętę, która wita mnie każdego popołudnia swym zniewalającym zapachem, 
kiedy przedzieram się z rowerem przez zarośniętą ogrodową furtkę.
Do tego trochę oliwy i octu balsamicznego,
niby nic, tylko kilka składników, a jakie pyszne!




Sałatka z cukinii ze świeżą miętą 
na podstawie przepisu z książki Dwaj Łakomi Włosi

60 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 ząbka czosnku
garść listków świeżej mięty
2-3 małe, młode cukinie
duża garść rukwi ziemnej lub rukoli
sól

Miętę i czosnek bardzo drobno posiekać,
wymieszać z oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą.
Cukinie pokroić na cieniutkie paski,
używając mandoliny lub nożyka do obierania warzyw.
Paski cukinii wymieszać z sosem i zostawić na co najmniej 10 minut.
Im dłużej cukinia będzie się marynowała, tym sałatka będzie smaczniejsza.
Przed podaniem wymieszać cukinię z rukwią lub rukolą.







32 komentarze:

  1. Lubię, lubię, nawet bardzo! Muszę spróbować z sosikiem, bo najczęściej serwujemy tylko z solą, pieprzem i oliwą :) Miłego cukiniowego sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja pierwszy raz cukinie na surowo jadłam.
      Takie z oliwą, pieprzem i solą to owszem, ale lekko podsmażone zawsze.
      Zapowiada się baaaardzo cukiniowy sezon;)

      Usuń
  2. Ale się takiej najem w czwartek! ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co jedziesz do Magdy?;-)

      Usuń
    2. No właśnie, przyjeżdżasz?:))

      Usuń
    3. No właśnie bez nas :(

      Usuń
    4. Magda wyśle mi pocztą :P ;)
      Do jutra nic nie jem dziewuszki :)

      Usuń
    5. Jak to nic, a marchewa?!;)

      Usuń
    6. Że nic, a dlaczego?

      Usuń
    7. Macie jakąś fajną dietkę? To ja też chcę :(

      Usuń
    8. Niech się Alutka tłumaczy;)

      Usuń
    9. No marchewka tylko :)
      Napiszę później na MAKu :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Długie marynowanie niestety trochę szkodzi jej urodzie,
      ale co tam, w końcu nie o wygląd tu chodzi;))

      Usuń
  4. Jak zawsze prostota zachwyca bogactwem smaku. Muszę wypróbować, bo nigdy tak cukinii nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie cukinia zawsze była jakaś taka mało atrakcyjna,
      dodawałam do niej dużo przypraw, żeby nadać smak,
      ale odkąd przeczytałam "W miasteczku długowieczności",
      staram się przyrządzać cukinię najprościej jak tylko się da:)

      Usuń
  5. To świetna sałatka!
    Znam wiele jej wersji.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba zacznę z nią eksperymentować,
      bo surowa cukinia naprawdę mi posmakowała:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Sałatka bardzo fajna , nie przeczę ,ale zdjęcia, Magda normalnie prawdziwe arcydzieła , jej jakie one piękne są

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, to tylko zasługa fotogenicznej cukinii;))

      Usuń
    2. Tak , tak ,a świstak siedzi zawija w sreberka....Zasługa twoja Magda nie cukinii :D

      Usuń
    3. Niech będzie, że trochę też moja:))

      Usuń
  7. Mniam! Wygląda smacznie! Uwielbiam takie rarytasy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis zabieram. Wykorzystam na wieczór panieńsko- cioteński mojej Córci / już niedługo /;
    Bardzo, bardzo jestem ciekawa Twojej zarośniętej ogrodowej furtki Magdo? Może jest gdzieś zdjęcie, tylko przeoczyłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, czy kobietkom posmakuje?:)
      Zdjęcia furtki nie ma i chyba już nie będzie,
      bo Pomocnik Kuchenny wczoraj nieco przetrzebił ptasi rdest,
      który już tak się tam panoszył, że furtki prawie widać nie było;)
      Jak znów tak mocno zarośnie to zrobię zdjęcie na pewno:)

      Usuń
  9. Fakt cukinii już zatrzęsienie. I przepis jednego z "Dwóch Łakomych Włochów" muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie!
      Ciekawa jestem, jak Twoje kubki smakowe zareagują na tę surowiznę;)

      Usuń