czwartek, 23 listopada 2017

Sezonowo od A do M i brukselka w śmietanowym sosie.






Czasu przemijanie.
Nieuchronne.
Wschody słońca za utkaną z mgieł kurtyną.
Zachody zbyt wczesne by móc je podziwiać.
Krople deszczu po szybach sunące.
Okruchy jesieni na prawie nagich drzewach.
Telefon, który dzwoni nieustannie.
Krótkie dni listopadowe.
Tak trudno w nich wszystko pomieścić.
Nie może jednak zabraknąć 
sezonowego spotkania przy stole.





Brukselka w sosie śmietanowym z anchois

500 g brukselki
1 czerwona cebula
6 filetów anchois w oleju
250 ml śmietanki 30-36%
szczypta papryki wędzonej
1 czerwona papryczka chili
około 100 g sera Dziugas lub innego dojrzewającego sera
pieprz
sól

Brukselkę oczyścić wrzucić do gotującej się wody ze szczyptą cukru i soli.
Gotować 5 minut, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie.
Kiedy brukselka lekko ostygnie pokroić główki na połówki.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju z anchois, dodać pokrojoną w kostkę cebulę
i smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodać drobno posiekane chili, paprykę wędzoną i posiekane fileciki anchois.
Smażyć kolejną minutę, wlać śmietanę i gotować kilka minut, aż śmietana lekko zgęstnieje.
Doprawić pieprzem oraz solą, jeżeli to konieczne.
Sos wymieszać z połówkami brukselki i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Posypać wierzch tartym serem i wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję grilla.
Piec około 3-4 minuty lub do momentu, aż całość zacznie bulgotać.
Podawać zaraz po przygotowaniu.






Koniecznie zajrzyjcie za Kuchenne Drzwi Amber
i poczęstujcie się kolejną porcją brukselki.






14 komentarzy:

  1. Te listopadowe dni...niech się skończą!
    Brukselka za to niech trwa!
    Pysznie zapieczona, jak u Ciebie. Tym razem wybrałyśmy podobną wersję.
    Dziękuję za pyszny brukselkowy listopad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już niedługo! ;)
      Dziękuję za pyszny brukselkowy czas!

      Usuń
  2. Normalnie przez Was ślinotoku dostałam takiego od rana...
    Kocham brukselkę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też i zupełnie nie rozumiem, jak można jej nie lubić. ;)

      Usuń
  3. Kurcze faktycznie podobnie u Was tym razem. Twoja propozycja tez mnie przekonuje. I może jednak polubię brukselkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brukselka jest bardzo fotogeniczna , przynajmniej u ciebie Magda

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką wersję brukselki :)
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robię brukselkę w śmietanie z boczkiem, ale wersja z anchois bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, smakowite jesienne danie... Brukselkę lubię bardzo- z wielką chęcią wypróbuję !!!

    OdpowiedzUsuń