czwartek, 14 grudnia 2017

Sezonowo od A do M, grudzień i słodka persymona w sałatce.






Grudzień.
Miasto tonie w blasku lampek.
Na ulicach świąteczne jarmarki,
na których bardziej liczy się produkt,
niż świąteczna atmosfera.
W sklepach promocja goni promocję.
Koszyki wyładowane po brzegi.
W pocztowych skrzynkach oferty świątecznych pożyczek.
W tramwajach nerwowe przedświąteczne rozmowy.
Uciekam od zgiełku i w domowym zaciszu celebruję grudniowe chwile.
Zbyt cenne by tracić je na przedświąteczną gonitwę.
Planuję, sprzątam, gotuję, czytam, oglądam świąteczne filmy.
Pielęgnuję świąteczne wspomnienia z dzieciństwa.
Każdego dnia wypatruję białych płatków wirujących na wietrze.
Jem kilogramy cudownie pachnących cytrusów z Sycylii
i przyjmuję zaproszenie od Amber na kolejne sezonowe spotkanie.
Z persymoną w roli głównej!






Jesienna sałatka z persymoną.
Na podstawie przepisu Diany Henry

1 łyżeczka białego octu balsamicznego
0,5 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki oliwy
2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
pieprz
sól
2 persymony
2 czerwone cykorie
garść rukwi wodnej lub rukoli
1 granat
garść orzechów włoskich
150 g koziego twarogu

Musztardę wymieszać z octem balsamicznym, dodać oliwę i olej,
dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem oraz solą.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Liście cykorii i rukwi lub rukoli ułożyć na półmisku.
Persymony pokroić w bardzo cienkie plasterki lub kostkę.
Persymonę i orzechy dodać do liści i wymieszać z połową dresingu.
Następnie dodać pokruszony ser oraz pestki granatu i polać kolejną porcją dresingu.







11 komentarzy:

  1. Śniegu nie wypatruję...
    Cieszę się, że spodobały Ci się owoce z Sycylii. Już nie wyobrażam sobie bez nich zimnego czasu.
    Persymona jest dla mnie symbolem zimy, chociaż to owoc z ciepłych krain. Pojawia się u nas właśnie zimą. Wybrałam ją, aby ociepliła grudniowy wizerunek.
    Sałatka pyszna i taka letnia! zatęskniłam za letnimi dniami...
    U mnie persymona utonęła w cieście!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zima z sycylijskimi owocami smakuje znacznie lepiej!
      Słodka persymona rzeczywiście ociepliła nasze spotkanie. :)
      Kolejny rok za nami... było pysznie. Dziękuję!

      Usuń
  2. Ten owoc rozjaśnia dzisiejszy dzień. Pięknie wygląda w tej sałatce.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wręcz wiosenna! :)
    Grudniowy pośpiech też mi nie odpowiada. Na szczęście jakoś udaje się na spokojnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenna, letnia... persymona różne ma oblicza. ;)
      Niech grudzień nadal mija spokojnie. :)

      Usuń
  4. Pięknie wygląda sałatka. Kusząca propozycja :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał! Fantastyczna sałatka, promyk słonka przy ciemnym dniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Magdo - wszystkiego najlepszego na Święta i Nowy Rok, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń