poniedziałek, 17 lutego 2020

Lutowa Piekarnia i chleb z kuskusem pieczony w garnku.






Kilka wiosennych powiewów.
Zbyt chłodnych jeszcze by pozbyć się grubej kurtki.
Pierwsze kwiaty kiełkujące z mokrej ziemi w ogrodzie.
Szklana donica wypełniona wątłymi szafirkami.
Bukiet mdlejących tulipanów w wazonie.
Kiełki dumnie sterczące na kuchennym parapecie.
Głośne awantury wróbli w choinkach.
Powracające kluczami ptaki na niebie.
Wciąż puste gniazdo bociana.
Trochę więcej energii i zapału do działania.
Rosnąca ochota na porządki i zmiany.
Nowy, przepyszny chleb do kolekcji.
w której udział wzięli:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne







Chleb orkiszowy z kuskusem pieczony w garnku
przepis z bloga: From- Snuggs – Kitchen


80 g suchego kuskusu
8 g świeżych drożdży
75 g pełnoziarnistej mąki żytniej
300 g mąki orkiszowej typ 650
12 g soli
300 ml zimnej wody

Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudzić.

Drożdże rozpuścić w 300 ml zimnej wody, dodać gotowy kuskus, mąkę i sól.
Mieszać krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. 
Przykryć ciasto i odstawić, aby odpoczęło w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. 
Włożyć przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. 
Wyjąć ciasto z lodówki i zostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. 
Uformować okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego. 
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45-60 min.

Rozgrzać piekarnik i garnek do 250 °C z opcją góra / dół.


Włożyć ciasto do gorącego garnka, przykryć pokrywką i piec 15 minut.
Obniżyć temperaturę do 200 °C i piec kolejne 15 minut.
Zdjąć pokrywkę i piec chleb jeszcze 15-20 minut. 
Następnie umieścić chleb na kratce, aby ostygł.













10 komentarzy:

  1. Twój bardzo ładnie wyrośnięty, idealny wprost!
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Co mówisz, że nie wyrósł? Przecież ładnie wygląda:-)Pięknie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę płaski, ale smaku mu to nie odebrało. ;)

      Usuń
  3. Oj wyrósł! Pysznie się prezentuje.
    Po moim już ani śladu , więc chętnie sięgnę po kromeczkę...
    Dziękuję za lutowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb, szczególnie apetyczny w przekroju. Jak ja lubię Twoje zdjęcia :) Dzięki za wspólne wypiekanie - pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, środek prezentuje się nieźle, ale mam nadzieję,
      że następnym razem wyjdzie trochę mniej płaski. ;)
      Dziękuję Małgosiu. :)

      Usuń
  5. Wspaniałe sfotografowany , napewo też i tak smakował. Wygląda zachwycająco

    OdpowiedzUsuń