poniedziałek, 20 stycznia 2020

Sezonowo od A do M i pyszna sałatka z awokado.






Poranek w ciepłych piżamach.
Za oknem spokój i bezruch.
Zmrożone trawy lśnią w słońcu.
Błyszczą uśpione samochody.
Na łysej forsycji przysiadł ptak.
Kot na parapecie ziewa leniwie.
Z głośników płyną aksamitne dźwięki.
Zapach kawy unosi się z dzbanka.
Nie trzeba nigdzie biec, niczego załatwiać...








Sałatka z awokado i dyni
Na podstawie przepisu z książki Smakowita Ella

2 awokado
400 g dyni piżmowej
oliwa do smażenia
płatki chili
suszony rozmaryn
sól wędzona maldon
oliwki
garść rukoli

sos
1 łyżeczka tamari
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
miód na koniec łyżeczki
pieprz

Dynię pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić dynię.
Dodać po szczypcie chili, rozmarynu i soli.
Smażyć na niewielkim ogniu, aż dynia zmięknie.
Zdjąć z patelni i ostudzić.

Składniki sosu wymieszać.

Awokado pokroić w kostkę, wymieszać z częścią sosu.
Oliwki pozbawić pestki i przekroić na pół, dodać do awokado razem z dynią.
Przełożyć na talerz do serwowania, na wierzchu ułożyć rukolę.
Polać dodatkową ilością sosu i natychmiast podawać.
Sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.








Pierwsze w tym roku Sezonowe spotkanie z Amber.
Co tym razem znajdę za Jej Kuchennymi Drzwiami?
Chodźcie, sprawdzimy razem.



7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda awokado z dynią! I bardzo intryguje mnie to połączenie...Sos z pewnością dodaje wyrazistości i rukola.
    Jak wiele smaków można pokazać na jednym talerzu!
    Dziękuję za pyszne spotkanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również bardzo intrygowało to połączenie,
      a kiedy spróbowałam, stało się jednym z ulubionych. :)
      Dziękuję!

      Usuń
  2. W uprawie awokado nie chodzi o ekologię. Nawet uprawiane w Europie ma ogromne wymagania dotyczące wody. Do poczytania - http://sidorski.pl/roznosci/zanim-kupisz-kolejne-awokado/?fbclid=IwAR3bmFfOMmihGLmwxMeFo9SrkcUtYjPDytKxlNhTcJfsHqgkAY1Vi-nzQzM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, wybieram awokado od ekologicznych rolników, ponieważ wierzę, że oprócz zysków liczy się dla nich również środowisko, o które starają się dbać. Nie wspieram wielkich hodowców, przez których wycinane są lasy a ludzie z okolic cierpią na brak wody. Co do wody, to są produkty, do wyhodowania których potrzebne są o wiele większe ilości wody. Choćby mięso.

      Usuń
  3. uwielbiam awokado i wszystko z dodatkiem jego
    piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń