środa, 29 lipca 2020

Sezonowo od A do M i aksamitny krem z kalafiora z cheddarem i kurkami








Przez ogród przetoczyły się tego lata wszystkie możliwe plagi.
Nagie ślimaki, mrówki, mszyce, ćma bukszpanowa,
chmary szpaków i dziwne chrząszcze gustujące w jarmużu.
Zginęły rzodkiewki, rukola, wszystkie kwiaty cukinii...
Trochę mi żal, ale już się nie złoszczę.
Cieszę się z tego, co przetrwało.
Czekam na to, co dopiero wzrasta.
I jeszcze bardziej doceniam pracę ludzi,
dzięki którym mogę jeść zdrowe warzywa.
Sezonowo i bez chemii. 









 Krem kalafiorowy z cheddarem i kurkami

 1 duży kalafior 
 3 ziemniaki
 oliwa
 masło
1 cebula
3 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
1/4 szklanki śmietanki
100 g cheddara 
pieprz
sól

do podania
kurki
szczypiorek
cheddar
masło
pieprz
sól

W garnku rozgrzać po łyżce masła i oliwy,
dodać posiekaną cebulę, gałązki tymianku i szczyptę soli.
Smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli. 
Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć kolejną minutę.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i podzielony na różyczki kalafior.
Wlać bulion, zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut
lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem.
W celu uzyskania bardziej aksamitnej konsystencji,
można krem przetrzeć przez sito.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, dodać więcej bulionu.
Krem ponownie podgrzać, dodać śmietankę i tarty ser.
Dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem oraz solą.

Przed podaniem podsmażyć kurki na maśle ze szczyptą pieprzu i soli.

Zupę podawać gorącą ze smażonymi na maśle kurkami, 
posiekanym szczypiorkiem i pokruszonym cheddarem.








Na sklepowych półkach leży przez cały rok
i przy owocowo warzywnej obfitości 
o tej porze roku może wydawać się mało kuszący.
Mnie jednak kalafior najlepiej smakuje latem.
Dlatego wybrałam go na sezonowe spotkanie z Amber.
 





4 komentarze:

  1. Masz rację, kalfior najlepszy w sezonie!
    A krem kalafiorowy mi się bardzo widzi. Taki akasmitny z cheddarem i kurkami....mniammmmm....
    Po prostu kalafiorwa uczta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość warzyw smakuje najlepiej w sezonie, dlatego trzeba korzystać. :)
      Dziękuję za kalafiorowy czas!

      Usuń
  2. O kochana, to coś dla mnie:-) Kurki i kalafior...mmmm. Wypróbuję z ogromną chęcią. Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale w Twojej wersji :) Tak z pewnością smakuje :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń