Bocian przyleciał.
Forsycja zakwitła.
Na wierzbach bazie.
Na krzewach soczyste pąki.
Z ziemi wyszły wszystkie cebulowe.
Nawet rabarbar wystawił już na świat pierwsze listki.
Tylko w garderobie wciąż jakby zimowo.
Na talerzu ostatni jarmuż z grządki.
Ogród wysprzątany i gotowy na nowe.
Ja również.
Sałatka z jarmużu, batata i migdałów
Na podstawie przepisu ze strony: 101Cookbooks
2,5 szklanki pokrojonych liści jarmużu (bez grubej środkowej łodyżki)
70 g batata lub dyni butternut
35 g całych migdałów
35 g sera cheddar
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pieprz
sól
Liście jarmużu wrzucić do miski, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu.
Wszystko wymieszać, masując przez chwilę liście, aż zwiędną.
Migdały uprażyć na suchej patelni i posiekać na grube kawałki.
Batata obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić batata,
dodać szczyptę pieprzu oraz soli i smażyć kilka minut,
aż bataty zmiękną i się zrumienią.
Migdały, bataty i pokruszony cheddar dodać do jarmużu,
wymieszać, doprawić, jeżeli to konieczne.
Na koniec można posypać dodatkową ilością sera.
Sałatka pyszna, soczyście zielona i chrupiąca migdałami.
Pyszny pomysł na jarmuż. Sałatka pełna dobroci. Dziękuję za marcowe jarmużowe smaki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pyszne jarmużowe spotkanie.
UsuńTa sałatka wygląda niesamowicie zdrowo i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i zdrowo. Niestety nie przepadam za jarmużem
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki, w których można połączyć różne smaki i tekstury, a ta wydaje się mieć dokładnie takie połączenie
OdpowiedzUsuńProsta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie daje wspaniały efekt końcowy.
OdpowiedzUsuńZdrowa, kolorowa, idealna na wiosenny lunch lub kolację. Będę próbować. :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie. Takie sałatki to ja uwielbiam
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie przepadam za jarmużem. Sałatka prezentuje się pięknie
OdpowiedzUsuńU mnie w ogrodzie po zimie też pozostał wspaniały okaz jarmużu. Może wykorzystam go do sałatki, Twoja wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDalej rośnie czy skończył w sałatce? :)
UsuńŚwietna propozycja na lekką i pożywną sałatkę. Dodatkowo składniki są łatwo dostępne i zdrowe, nic tylko próbować. :)
OdpowiedzUsuńSałatka pięknie prezentuje się na talerzu! od razu chciałoby się spróbować. :)
OdpowiedzUsuńNie umiem się przekonać do jego smaku. Jarmuż ma swoich wielbicieli
OdpowiedzUsuńNiedawno z mężem prześliśmy na zdrową żywność, sprawdzamy przepis i damy znać jak nam smakowało :)
OdpowiedzUsuń