piątek, 27 października 2023

Sezonowo od A do M i cebula karmelizowana z cynamonem i octem sherry

 





Za­rdze­wia­łe róże je­sie­ni
pa­trzą w prze­strzeń bia­łą od desz­czu -
deszcz nie­bo przy­szy­wa do zie­mi
ty­sią­cem ście­gów i dresz­czów, -

I wszyst­ko psu­je się, pa­czy,
ciek­nie, zgni­li­zną bro­czy,
lecz nie na za­wsze, z roz­pa­czy -
ale na krót­ko, z roz­ko­szy.


Maria Pawlikowska-Jasnorzewska








Cebula karmelizowana z cynamonem i octem sherry

4 duże czerwone cebule, ok 700 g
laska cynamonu
1 mała gwiazdka anyżu
2 łyżki melasy z granatu ( 100% bez cukru)
1 łyżka octu sherry
oliwa
pieprz
sól
chili

Cebule obrać i pokroić w piórka.
Oliwę rozgrzać w garnku z szerokim dnem, dodać cebulę, szczyptę soli 
i smażyć na średnim ogniu 10-15 minut, aż zmięknie.
Następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać cynamon i anyż 
i smażyć przez około 30-45 minut, aż cebula nabierze słodyczy.
Często mieszać, aby cebula się nie przypaliła.
Kiedy cebula jest już skarmelizowana, wyjąć cynamon i anyż,
dodać melasę i ocet i smażyć kolejne 15-20 minut 
lub do uzyskania pożądanej konsystencji.
Na koniec doprawić czarnym pieprzem lub dodać płatki chili, według uznania.
Podawać w temperaturze pokojowej do serów i pasztetów.








Październikowa cebula na dwie kuchnie.
U mnie długo karmelizowana,
słodko kwaśna, lekko pikantna
z cynamonowo anyżową nutą.
A jak smakuje cebula za Kuchennymi Drzwiami?







4 komentarze:

  1. Cebulowa poezja...Jadłabym i smakowała mimo jesiennej wilgoci, smutkowi i szarym dniom. A nuż wyszłoby słońce. Bardzo dziękuję za cebulowy czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nuż... Wierzę, że słoneczne jesienne dni jeszcze przed nami. Dziękuję za to cebulowe spotkanie.

      Usuń
  2. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, ale cynamon z cebulą to dla mnie nowość. Muszę sprawdzić, jak to smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny sposób na wykorzystanie cebuli. Cynamon i anyż to dodatki, które na prawdę lubię.

    OdpowiedzUsuń