(...) nad miastem kulił się listopad i brnęliśmy przez kałuże w milczeniu, nie mówiąc do siebie ani słowa, tak że słychać było w ciszy miasta tylko nasze kroki i krople spadające ze skostniałych drzew; (...)
Marek Hłasko
Duński chleb na zakwasie
Rugbrød med surdej
na podstawie przepisu z bloga vaklsemollen.dk
75 g łamanych ziaren żyta
75 g ziaren słonecznika
75 g siemienia lnianego
15 g nasion chia
15 g nasion konopi
250 g wody (do moczenia ziaren i nasion)
220 g letniej wody
200 g zakwasu żytniego ( można zastąpić 15 g drożdży)
50 g mąki orkiszowej typ 2000
250 g mąki żytniej typ 2000
2 łyżki miodu/melasy
17 g soli
forma o pojemności 2 litrów
Dokarmić zakwas mąką żytnią i odstawić na 4-6 godzin w temperaturze pokojowej.
Włożyć nasiona i ziarna do miski i wymieszać je z wodą.
Pozostawić je do namoczenia, aż zakwas będzie gotowy do użycia.
Gdy zakwas będzie już gotowy, do miski wlać wodę, dodać zakwas, namoczone ziarna i nasiona,
Gdy zakwas będzie już gotowy, do miski wlać wodę, dodać zakwas, namoczone ziarna i nasiona,
mąkę, miód oraz sól i wszystko dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników.
Formę na chleb wysmarować masłem i włożyć do niej ciasto, wygładzić je wilgotną łyżką.
Można posypać z wierzchu małą garścią nasion słonecznika.
Przykryć i pozostawić chleb do wyrośnięcia na 5-6 godzin w temperaturze pokojowej.
Przykryć i pozostawić chleb do wyrośnięcia na 5-6 godzin w temperaturze pokojowej.
Chleb musi wyrosnąć do ok. 80-90% formy a na jego powierzchni powinny pojawić się bąble
– wtedy ciasto jest gotowe do pieczenia.
Wstawić chleb do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec chleb przez 1 godzinę i 20 minut.
Chleb studzić na kratce.
Według autorki przepisu, zamiast zakwasu do upieczenia tego chleba, można użyć drożdży.
Chleb studzić na kratce.
Według autorki przepisu, zamiast zakwasu do upieczenia tego chleba, można użyć drożdży.
i żytni chleb pełny ziaren i nasion.
Ciężki, wilgotny, taki jaki lubię najbardziej.
Ten chleb miał oddać nastrój listopada...Dla mnie listopad jest wilgotny i ciężki. Pięknie Ci się upiekł, w duńskim stylu. Dziękuję za spotkanie w naszej Piekarni.
OdpowiedzUsuńAle cudny 😁Ja tym razem nie dałam rady
OdpowiedzUsuńChleb może w nastroju jest listopadowy ale bogactwo wnętrze jest pełne radości smaków - jak także jestem miłośnikiem takiego pieczywa. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuń