poniedziałek, 25 lipca 2011

Placek chlebowy z kurkami i bryndzą


Do chleba pasuje prawie wszystko.
Od naszej pomysłowości zależy więc smak tego dania.
Moja propozycja nadzienia to kurki i bryndza.




Placek chlebowy z kurkami i bryndzą

ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka mąki żytniej razowej
1,25 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
tymianek, oregano lub inne ulubione zioła- opcjonalnie
1,5 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać kilka minut do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, zagnieść i podzielić na dwie części.
Uformować dwa placki grubości 1 cm. Można też zrobić kilka mniejszych.
Następnie na każdy placek nałożyć nadzienie i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika.
Ja używam programu do pieczenia chleba. Piekę około 15 minut w temperaturze 250°C.

nadzienie
kwaśna śmietana 30%
kurki
świeży tymianek
wędzony boczek
cebula
szczypiorek
pieprz
sól
bryndza

Kurki i cebulę pokrojoną w plasterki podsmażyć na oliwie.
Na cieście rozsmarować cienką warstwę gęstej śmietany,
posypać listkami świeżego tymianku, skropić oliwą,
posypać pieprzem, solą i boczkiem pokrojonym w cienkie paski.
Na wierzchu rozłożyć podsmażone kurki z cebulą.
Po upieczeniu dodać bryndzę i posypać tymiankiem lub szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz