piątek, 4 maja 2012

Chleb, rozmaryn i dużo wolnego czasu


Słońce, rower, nieznane ścieżki, cudowna cisza przerywana śpiewem ptaków.
Fiołkowa polana w środku lasu i rechoczący staw w klimacie o czym szumią wierzby. 
I jeszcze ogród pachnący ziołami, zielony i kwitnący, leniwe chwile na leżaku 
i zapach świeżo upieczonego chleba z rozmarynem...
Cudnie było, ale czas wrócić do codzienności, która też jest całkiem przyjemna ;)
Co prawda, od dzisiaj więcej obowiązków i trochę więcej futrzastych podopiecznych,
ale za to, po południu długi spacer i nadrabianie blogowych zaległości.
Mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj deszcz nas ominie :)
A jak Wam mija Majówka?


Ciabatta z rozmarynem i oliwkami

ciasto
na podstawie przepisu Kass

420g mąki pszennej
świeże drożdże, kulka wielkości orzecha laskowego
1 łyżeczka soli
około 300g wody
1 łyżeczka oliwy z oliwek

dodatkowo

świeży rozmaryn
czarne oliwki
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista

wieczorem

Połączyć ze sobą wszystkie składniki na ciasto, krótko wyrobić, przykryć
i zostawić na blacie kuchennym na noc.

następnego dnia 

Ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką, podzielić na 4 części.
Każdą część rozciągnąć na cienki, podłużny placek.
Każdy placek skropić oliwą, posypać igiełkami rozmarynu,
solą  i oliwkami pokrojonymi w plasterki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piec około 15 minut.




32 komentarze:

  1. Też marzę (w imieniu ogrodu) o deszczu. Super ciabattka:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) U mnie pada już drugi dzień:(
      Ogródek zadowolony, ale ja mniej!

      Usuń
  2. Zamarzyły mi się Twoje chlebki do przegryzania w wolnym czasie wypełnionym zabawą z malutkim bratankiem, rozmową z najbliższymi, wspólnym pieczeniu w cudnej pogodzie. Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  3. czuję jej aromatyczny,sielski zapach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromat chleba z rozmarynem jest niesamowity:)

      Usuń
  4. Mmmm...wyglada pysznie! Smaczna i prosta przegryzka do "aperitivo";) Kupuje!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja oddaję za darmo;) Częstuj się Kachno!

      Usuń
  5. Zapachniało rozmarynem i świeżo upieczoną ciabattą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też piekę ciabatty, uwielbiam takie domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka piękna!
    Pachnie nawet u mnie.
    Doskonały majowy chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka ciabatta z rozmarynem to zdecydowanie coś za czym szaleję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. och, lubimy z moim Misiem takie drożdżowe chlebki:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ musi być aromatyczna. Lubię takie klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Och jak pięknie. Ale mnie się ostatnio marzy ciemniejsza wersja i to ze stekiem w środku :)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  12. Goh, wcale się nie dziwię bo są pyszne:)

    Kruszyno, bardzo aromatyczna i smaczna:)

    Tofko, ciemna wersja też jest godna polecenia:)
    Robiłam już pół na pół z razową żytnią i orkiszową.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak to się stało, że główny "tester" tych wszystkich pyszności nie dostał nawet kawałka!!!!!! Masakra, dzisiaj protestuję...ale absolutnie nie będzie to protest głodowy. Liczę na pyszną rekompensatę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Konwalie w ogrodzie, no żeby w tym wieku taka skleroza dopadła!
    Trzeba nad tym popracować;))

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! Uwielbiam takie włoskie klimaty! DO tego dużo oliwy z oliwek i... hulaj dusza kalorii nie ma! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zaraz, zaraz... jak to zostawiamy na noc na blacie? a wersja dla współlokatorów szarego kota wielbiącego drożdże? przecież Tramaluch mi ciasto po całym mieszkaniu rozniesie! :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Smaczny Kąsku, do takiego chlebka, dużo oliwy jest jak najbardziej wskazane!:)

    Olgo, chciałabym zobaczyć go w akcji:D To mogłaby być niezła zabawa:)
    Możesz schować ciasto do szafki, której Tramaluch nie będzie w stanie otworzyć;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. jest tak smakowicie:)))mniam:)) ..zostaje na dłużej:)))-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Qro, jak miło, że mnie odwiedziłaś:)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń