poniedziałek, 30 września 2019

Sezonowo od A do M i najpyszniejsze śliwki na świecie!






Wrzesień.
Chłodne dni.
Deszcz spływający po szybach.
Nieliczne słoneczne chwile.
Jesienne porządki w ogrodzie.
Nieplanowany remont w domu.
Powietrze pachnące dojrzałymi jabłkami.
Winogrona nabrzmiałe słodyczą.
Spiżarnia pełna smaków minionego lata.
Czas ciepłych swetrów, świec i przytulności.
Czas drożdżowego ciasta z cynamonem
i najpyszniejszymi śliwkami ze starej węgierki,
której gałęzie co roku cierpliwie noszą ciężar owoców.
Rozkoszny smak miodowej słodyczy.








Orkiszowe ciasto ze śliwkami

ciasto
250 g mąki orkiszowej 550

100 ml mleka
20 g świeżych drożdży
2 jajka
50 g cukru
75 g masła

sól

Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże.
Masło roztopić i lekko przestudzić.
Jajka z cukrem ubić do momentu, aż cukier się rozpuści.
Do jajek dodać mąkę, mleko z drożdżami, masło oraz szczyptę soli.
Wyrabiać ciasto około 15 minut, aż zacznie odstawać od ścianek miski.
Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

kruszonka
75 g mąki orkiszowej 550
50 g cukru
50 g masła

Mąkę z cukrem umieścić w misce.
Mleko podgrzać i gorące wlać do miski z mąką.
Wymieszać tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Wstawić do lodówki.

dodatki
śliwki, tyle ile zmieści się na wierzchu ciasta
mielony cynamon
mielone goździki

gałka muszkatołowa

Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy do pieczenia o wymiarach 32x23 cm.
Zwilżonymi palcami rozciągnąć ciasto tak, aby pokryło całe dno blachy.
Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, przekrojoną częścią do góry.
Śliwki oprószyć gałką muszkatołową, mielonymi goździkami i cynamonem.
Ciasto przykryć i odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie posypać wierzch kruszonką.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 °C i piec 35 minut.







Na wspólne chwile o smaku śliwki namówiła mnie Amber.
Ciekawa jestem, jaki śliwkowy przysmak powstał za Jej Kuchennymi Drzwiami. :)







4 komentarze:

  1. Jaki piękny śliwkowy fiolet!
    I to ciasto całkiem nieoczekiwanie u Ciebie...Smaczności!
    Dziękuję za śliwkowy czas. Jesienny...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem nawet ja potrzebuję słodyczy. :)
      A jesienny czas też ma swoje uroki. ;)
      Pozdrowienia ciepłe ślę!

      Usuń
  2. Mniam, mniam...:-) KJakie apetyczne zdjęcia:-) Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń