poniedziałek, 2 września 2019

Sierpniowa Piekarnia i chleb z czarnym sezamem.







Oddycham z ulgą, kiedy nadchodzi wrzesień.
Lubię chłodne, orzeźwiające poranki.
Pokryty rosą ogród z mnóstwem błyszczących pajęczyn.
Taras pachnący dojrzałymi pomidorami.
Spiżarnię z koszami pełnymi węgierek.
Myśli krążące nieustannie wokół przetworów.
To jak rośnie stos nowych książek na nadchodzące długie wieczory.
Bez żalu żegnam upalne dni i duszne noce.
W rdzawych liściach kasztanowców upatruję oznak jesieni.
Rozglądam się za nitkami babiego lata.
I znów z przyjemnością rozgrzewam piekarnik,
aby upiec chleb z czarnym sezamem,
który Amber wybrała do Sierpniowej Piekarni.







Chleb z sezamem na zaczynie biga
na podstawie przepisu Jacka ze strony:  Przepisy na domowy ser i chleb


Biga
100 g mąki pszennej typ 650
44 g wody
1 g świeżych drożdży

Składniki wymieszać mikserem na 2 prędkości.

Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej jak jest w postaci pokruszonych kawałków, 
łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe.
Zostawić do fermentacji na 18 h w 18-20°C.
Można przygotować więcej i przechowywać w lodówce w 4°C do tygodnia.

Ciasto
470 g mąki pszennej typ 650
140 g biga po 18 h
5 g  świeżych drożdży

330 g wody

Wszystkie składniki wyrobić mikserem na 1 prędkości,
aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od miski.


10 g soli 
70 g wody
garść czarnego sezamu

garnek żeliwny z pokrywką

Sól wymieszać z 70 g wody i dodać do ciasta.
Wyrabiać ciasto na 2-3 prędkości, aż stanie się gładkie.
Dodać sezam i wymieszać.

Ciasto przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej na 20 minut.
Następnie włożyć do lodówki na 20 godzin.

Po 20 godzinach wyjąć ciasto i ogrzewać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.

Następnie uformować bochenek, włożyć do koszyka, przykryć 
i zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.

Piekarnik z garnkiem żeliwnym w środku rozgrzać do 230°C.
Bochenek naciąć, przełożyć do garnka, przykryć i piec 20 minut.
Następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 25 minut.
Studzić na kratce.





W Sierpniowej Piekarni udział wzięli:






6 komentarzy:

  1. Magdo - piękny chleb. Kształtny z dziurkowanym miękiszem. Zdjęcia jak zawsze mnie zachwycają. Pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cudnie uchwycony:-) Ja sezam pominęłam, bo by mi w domu marudzili:-)Buziaki Magda. Wiesz, że w sobotę zaczyna się Winobranie?;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny!
    Patrzę z rozkoszą wielką.
    Dziękuję za sierpniowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny Twój chleb, chętnie razem podejmować nowe wyzwania w kuchni.
    Pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudny bochen Madziu :-) Dziękuję za sierpniowe wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny i piegowaty ten Twój sierpniowy chlebek!
    Uwielbiam razem piec!

    OdpowiedzUsuń