Wokół panowała absolutna cisza, typowa dla przestrzeni kosmicznej, jak o poranku, zanim jeszcze zaczną ćwierkać ptaki, zanim słońce zbudzi Ziemię - tyle, że tu nie było świtu, południa, zmierzchu. Tylko ten wieczny moment bezdźwięku. Żadnego wcześniej, ani później, jedynie niekończący się okruch czasu pomiędzy dniem i nocą.
Lily Brooks-Dalton
Otwieram oczy na dźwięk budzika.Błękit nieba wlewa się do sypialni.Zwinięty w kłębek kot cichutko chrapie.Pachnie kawa...Włączam komputer.Odpowiadam na pierwsze wiadomości.Z parującym kubkiem wracam do łóżka.Wsuwam się pod nagrzaną słońcem kołdrę.Biorę do ręki książkę i czytam.Dopóki nie skończy się kawa.Może trochę dłużej...Mój home office.
Cebulowy hummusNa podstawie przepisu Sarah Brittonkarmelizowana cebula500 g cebuli2 łyżki oliwasólCebulę pokroić w cienkie piórka.Oliwę rozgrzać na dużej patelni, dodać cebulę oraz szczyptę soli.Smażyć na małym ogniu, często mieszając,aż cebula będzie miękka, słodka i skarmelizowana.
Może to zająć 20-30 minut.hummus2 szklanki ugotowanej ciecierzycy1 ząbek czosnku3 łyżki tahini3 łyżki soku z cytryny1/4 łyżeczki kuminusólWszystkie składniki włożyć do robota kuchennegoi blendować do uzyskania gładkiej masy.Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dodać odrobinę wody.Wymieszać z połową karmelizowanej cebuli.do podaniaoliwaulubione uprażone ziarna, opcjonalnieHummus przełożyć na półmisek, ułożyć resztę cebuli na wierzchu,skropić oliwą i posypać ziarnami.Podawać z warzywami, chlebkami pita i krakersami.
Polecam rozmarynowe krakersy Sarah.
Jeżeli szukacie cebulowych inspiracji,
zajrzyjcie do Amber.
Jestem pewna, że za Jej Kuchennymi Drzwiami
znajdziecie coś wyjątkowego. :)
Trzymajcie się zdrowo!
Karmelizowana cebula i u mnie!
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa.
Pomysł żeby ją połączyć z hummusem bardzo mi się podoba - muszę koniecznie tak zrobić.
Dziękuję Ci za cebulowe spotkanie.
Nie można się jej oprzeć. :)
UsuńA hummus z jej dodatkiem jest przepyszny.
Dziękuję! :)
o karmelizowana cebula, ach jak mi się takiego dania
OdpowiedzUsuńNooo i te klimatyczne foty Madziu
wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuń