poniedziałek, 27 lutego 2012

Chlebki pita


Wrzucam pewnym ruchem płaskie placki na blachę. Szybko zamykam drzwiczki.
Siadam na podłodze i wpatruję się w piekarnik tak, 
jakby w środku toczył się najciekawszy ze spektakli.
Najpierw niepewnie, później coraz śmielej, każdy z placków nadyma się dumnie.
Prężą się tak przez kilka minut, pokazując który z nich jest najpiękniejszy.
Opuszczając scenę, jeszcze przez chwilę starają się utrzymać kształt poduszek.
Później opadają powoli, ukrywając we wnętrzu kieszonkę, 
do której można włożyć mnóstwo smakołyków. 



Chlebki pita
na podstawie tego przepisu

455 g mąki pszennej
2 g suszonych drożdży
280 ml ciepłej wody
łyżka oliwy
łyżeczka soli

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać kilka minut, do uzyskania gładkiego ciasta.
Przykryć i odstawić na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Następnie ciasto podzielić na 10 równych części i uformować z nich kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na okrągły placek grubości 0,5cm.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piekarnik, z blachą na najniższym poziomie, rozgrzać do maksymalnej temperatury.
Wkładać chlebki na blachę i piec aż się napompują.
W temperaturze 300°C wystarczą im 3-4 minuty.



Dodaję ten przepis do akcji

(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

14 komentarzy:

  1. Są przepiękne! Dawno nie robiłam, dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe Ci wyszły, już je widzę napakowane smakołykami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anno-Mario, dziękuję i cieszę się, że Cię zainspirowałam:)

    Kamilo, dziękuję bardzo:)
    Ja już nie widzę bo wszystkie zjedzone;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Też tak mam:-) Wpatruję się w piekarnik jak przysłowiowa sroka w gnat:-) Szczególnie lubię patrzeć na chleby - ale na takie pity tez bym sobie chętnie popatrzyła:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach jakie piękne,puszyste i leciutkie jak chmurki.
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie! Wyglądają jak gwiazdki :)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anko Wrocławianko, podczas pieczenia pit akcja jest bardziej wartka ;)

    Amber,Tofko, dziękuję pięknie za miłe słowa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ohhh, wystarczy do tego trochę duszonych bakłażanów z pomidorami albo tylko oliwa i hommous i jest pysznie! Ale mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Onionchoco, teraz to Ty mi smaku narobiłaś tymi bakłażanami i hummusem!
    Chyba czas na kolejną partię chlebków z tymi pysznymi dodatkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobisz chlebki resztę biorę na siebie :))

      Usuń
    2. Powiedz tylko gdzie i kiedy mam się stawić ;)

      Usuń
  10. Wspaniałe poduszeczki! Wydają się takie leciutkie i smakowite

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój piekarnik niestety oddał ducha. Na nowy nie mam kasy :-(

    OdpowiedzUsuń
  12. Ivko, dziękuję! Rzeczywiście są bardzo lekkie, a właściwie były;)

    Alpenstrudel, przykro mi bardzo z powodu piekarnika:(
    Może, póki co, sąsiedzi użyczą swojego?!

    OdpowiedzUsuń