Drżące na wietrze liście.
Okna otwarte na oścież.
Kot wylegujący się na parapecie.
Bose stopy.
W uszach Agatha Christie.
W kieliszku schłodzone białe wino.
W kuchni młode kartofelki.
Sezonowe spotkanie na cztery ręce.
Wspólne gotowanie z Amber.
Młode ziemniaki w białym winie
750 g młodych ziemniaków
1 duża cebula cukrowa
3 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek z pestką
3 łyżki oliwy z oliwek
150 ml białego wytrawnego wina
sól
Ziemniaki oskrobać, małe zostawić w całości,
duże pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do dużego garnka.
Wlać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę
oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki.
Wrzucić oliwki, dodać dużą szczyptę soli.
Zalać wszystko winem i zagotować.
Zmniejszyć ogień, przykryć garnek
i dusić 35-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Koniecznie sprawdźcie, jak przyrządza się młode ziemniaki
za Kuchennymi Drzwiami. :)
To jest pyszne danie. Bardzo je lubię. W Hiszpanii dodaje się jeszcze chorizo. Dziękuję za smakowite ziemniaczane spotkanie.
OdpowiedzUsuńO tak, z chorizo też jest smaczne. :)
UsuńDziękuję za ten czerwcowy, letni czas!