Zamknięte w pamięci brzęczące łąki.
Motyle, które ciężko zliczyć.
Zieleń po horyzont i konie w galopie.
Chmury o bajecznych kształtach.
Krople deszczu uderzające o tropik.
Nawoływania żurawi o świcie.
Szeleszczące na wietrze łany zbóż.
Smak ziemniaków wyjętych z żaru.
Oszałamiające zapachem białe pola gryki...
Z dala od miast lipiec pachnie i brzmi zupełnie inaczej.
Przywołuje wonne wspomnienie dziecięcych wakacji.
Kakofonia aromatów i dźwięków, od której kręci się w głowie.
Chciałabym móc zgarnąć je wszystkie do pudełka
i sięgać po nie zimą, kiedy świat cichnie i przestaje pachnieć.
Sałatka z ogórków z sosem sojowym i sezamem
Na podstawie przepisu z książki Jamiego Olivera Wege
400 g ogórków gruntowych
2 łyżki sezamu
szczypta płatków chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól
Przejechać widelcem po skórce ogórków, robiąc w niej rowki.
Ogórki przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w grube plastry.
Przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, ugnieść i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody, dodać sos sojowy, ocet oraz olej i dokładnie wymieszać.
Na patelni uprażyć ziarna sezamu ze szczyptą chili, dodać do ogórków.
Sezon ogórkowy w pełni!
Korzystajcie i koniecznie zajrzyjcie po ogórkowe inspiracje
Bardzo mnie pociąga ten ogórek z nutą Azji. Chętnie przygotuję go niebawem. Dziękuję za ogórkowe spotkanie.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie. U mnie to była miłość od pierwszego zjedzenia.:)
UsuńDziękuję za chrupiący, ogórkowy czas!