czwartek, 27 października 2022

Sezonowo od A do M i październikowe pory na chrupiącym placku z ciecierzycy

 






Gdyby rok schowany był w zegarze, jesień byłaby magiczną godziną
Victoria Erickson



Bukiety ze złotych liści.
Błyszczące kasztany. 
Kolorowe dynie.
Ulubione chryzantemy.
Zapach suszonych grzybów.
Ciepłe, słoneczne dni.
Krótkie rowerowe wycieczki.
Gęste zupy na śniadanie.
Tłuste włoskie orzechy.
Pierwsza dyniowa focaccia.
Ostatnie pomidory prosto z krzaka.
Chrupiące jabłka i dojrzałe gruszki.
Dużo pieczonych buraków.
Mnóstwo koziego sera.
Pory w maśle.
MÓJ PAŹDZIERNIK.









Farinata z porem i kozim twarożkiem

porcja na 1 duży lub 2 mniejsze placki

farinata
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 szklanka wody
sól 
wędzona papryka
oliwa

patelnia, którą można włożyć do piekarnika

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z wodą, dodać szczyptę soli i wędzonej papryki,
przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 250st. C.
Na patelnię wlać tyle oliwy, aby pokryła dno, rozgrzać i wylać na nią ciasto.
Smażyć do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od patelni.
Następnie wstawić patelnię do piekarnika i piec przez 10 minut,
aż placek będzie złocisty i chrupiący.

2-3 duże pory, tylko biała część
masło
oliwa
pieprz
sól
kozi twarożek do smarowania, około 250 g
shatta, lub inna pasta z chili
wędzony pstrąg lub łosoś, opcjonalnie

Pory pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać masło z oliwą, wrzucić na nią pory,
dodać szczyptę pieprzu oraz soli, przykryć
i dusić na małym ogniu przez około 10 minut,
aż pory będą miękkie.

Kiedy farinata jest gotowa, posmarować placek kozim serem, 
dodać pikantną shattę, ilość według uznania,
a na wierzch wyłożyć duszone pory.
Posypać świeżo mielonym pieprzem.
Można również dodać wędzonego pstrąga lub łososia.








Październikowe spotkanie z Amber
i pory na dwie kuchnie.
Zapraszamy!








12 komentarzy:

  1. Październik to mój jesienny miesiąc - o ile jest słoneczny i suchy. Pysznie go podsumowałaś smacznym plackiem z porami. Dziękuję za smakowite porowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku październik rozpieszcza, przynajmniej w mojej okolicy. Dziękuję za porowe spotkanie.

      Usuń
  2. Bardzo kreatywne podejście. Wygląda naprawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Lubię porę Chętnie bym coś spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie i pysznie Nigdy nie jadłam czegoś takiego

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny cienki placek i smakowity wierzch. Oj zjadłabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego placka nigdy nie robiłam. Jestem ciekawa jak to smakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Robisz piękne zdjęcia swoim daniom i to wygląda bardzo pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie! Nigdy nie jadłam czegoś takiego

    OdpowiedzUsuń
  9. Placek z ciecierzycy brzmi pysznie! szczególnie w takim wydaniu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam. Zapowiada się smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne wykorzystanie sezonowych składników. Idealne danie dla osób wege.

    OdpowiedzUsuń