czwartek, 21 lipca 2011

Sałatka Ivka

Parę lat temu, koleżanka poleciła mi jedną z sałatek ziemniaczanych Pascala Brodnickiego.
Przepis był bardzo prosty, składników niewiele, a ja miałam w planach grilla.
Wypróbowałam przepis i od tamtej pory sałatka często pojawia się na moim stole.
Danie to, zdobyło też uznanie jednego z naszych przyjaciół z Portugalii.
Sałatka tak bardzo mu smakowała, że postanowił przygotować ją sam.
Przy kolejnej wizycie przyznał się, że jego sałatka miała zupełnie inny smak niż moja.
Są tam trzy główne składniki, które nadają smak więc wydało mi się to niemożliwe.
Po krótkiej rozmowie okazało się, że nie dodał jednego z nich, najbardziej istotnego, boczku ;)

Ivo ma dzisiaj urodziny więc specjalnie dla niego przedstawiam sałatkę Pascala,
która u nas w domu nazywana jest sałatką Ivka :)

Ivo it's specially for You today!


Sałatka ziemniaczana (Ivka)
na podstawie przepisu Pascala Brodnickiego

1 kg ziemniaków
oliwa
2 garście szczypioru
5 dużych cebul
150 g wędzonego boczku

sos
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
pieprz
sól
sok z połowy cytryny
2 łyżki kwaśniej śmietany

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie.
Małe, młode ziemniaki można zostawić w całości.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, dodać szczyptę pieprzu
i soli oraz boczek pokrojony w kostkę lub paski.
Smażyć około 20 minut na małym ogniu.

Składniki sosu wymieszać.

Jeszcze ciepłe ziemniaki połączyć z cebulką i boczkiem,
dodać szczypior i wszystko wymieszać z sosem.

Moim zdaniem sałatka jest najlepsza na drugi dzień.

Ivo's salad

1 kg potatoes
olive oil
2 handfuls of chives
5 large onions
150 g smoked bacon

sauce
3 tablespoons mayonnaise
1 tablespoon mustard
pepper
salt
juice of half a lemon
2 tablespoons sour cream

Potatoes cut into cubes and boil in salted water.
Small, young potatoes leave whole or cut in half.

Place chopped onions in a pan with hot olive oil,
add pepper, pinch of salt and diced bacon.
Fry for about 20 minutes on a low heat.

Mix together all sauce ingredients.

In a bowl combine warm potatoes with onion and bacon,
add chives and mix everything with the sauce.

I think salad is the best on the second day.

3 komentarze:

  1. Magdaluskza for PRESIDENT!!!!!!!!!!!!

    Let's see if next time i'll not use ham instead of bacon...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna ta sałatka :)), nie mówiąc o historyjce kulinarnej Iva :D

    OdpowiedzUsuń