wtorek, 26 lipca 2011

Szafranowy ryż z krewetkami

Staram się używać jak najmniej przetworzonych produktów spożywczych.
Zwykle wybieram wszystko, co surowe, pełnoziarniste i nieoczyszczone.
Klasyczna wersja tego dania zawiera biały ryż, ale moim zdaniem
smakuje równie dobrze, jak nie lepiej, z ryżem pełnoziarnistym.
Przygotowanie jej zajmuje trochę więcej czasu, ze względu na dłuższy czas
gotowania ryżu brązowego, ale smak według mnie jest o wiele bogatszy.


Szafranowy ryż z krewetkami

250g surowych krewetek
oliwa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka pełnoziarnistego ryżu
sól
2 dojrzałe pomidory
2 szklanki gorącej wody
szafran
pieprz
natka pietruszki

Obrane i oczyszczone krewetki smażyć kilka minut na oliwie z odrobiną pieprzu i soli.
Kiedy krewetki staną sie różowe, przełożyć je na talerz i odłożyć na bok.

Na pozostałej po smażeniu krewetek oliwie, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek,
dodać ryż, szczyptę soli i obrane, pokrojone w drobną kostkę pomidory.
Wszystko dokładnie wymieszać, dodać gorącą wodę i kilka nitek szafranu.
Przykryć i gotować na małym ogniu około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy ryż będzie miękki a płyn odparuje, zdjąć z ognia,
dodać odrobinę pieprzu do smaku i wrzucić wcześniej usmażone krewetki.
Wymieszać, przykryć pokrywką i zostawić na 5-10 minut.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. SO GOOOOODDDDDDDDDDDD (and a mean So GOOD! and you're such a kitchen GOD!) ;)

    OdpowiedzUsuń