czwartek, 31 grudnia 2015

Sezonowo od A do M i korzenne nuty na pożegnanie roku





Intensywność ostatnich miesięcy sprawiła, że zaczęłam przyzwyczajać się do obecności zapisków w kalendarzu, list i planów.
Nie zdążyłam jednak jeszcze nabyć nawyku rozpoczynania dnia od przeglądania tego, co zaplanowane.
Listy wciąż gubię, a niektóre plany realizuję w zupełnie innym, niż założony, terminie.
Cóż, nigdy nie potrafiłam działać zgodnie ze schematem,
a konieczność trzymania się określonego planu zawsze odbierała mi przyjemność działania.
O noworocznych postanowieniach zapomniałabym pewnie w okolicach lutego,
dlatego nie tracę czasu na ich tworzenie.
Wolę cieszyć się chwilą, być tu i teraz, wkładać serce we wszystko co robię,
marzyć i wierzyć, że nawet najbardziej nierealne marzenia się spełniają.
Z mijającym rokiem żegnam się w zgodzie i dziękuję za wszystko, co mi dał.
Żegnam go wspólnie z Amber i w towarzystwie korzennych aromatów.




Korzenne śledzie z sałatką z kapusty i ziemniaków
Na podstawie przepisu Tomasza Jakubiaka

5 ziemniaków średniej wielkości
¼ główki czerwonej kapusty
4 łyżki octu spirytusowego
2 czubate łyżki cukru
czarny pieprz
sól 
6 wymoczonych płatów śledzia lub śledzia w oleju 
olej lniany
2 laski cynamonu
6 goździków
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżeczki kminu rzymskiego
2 łyżeczki ziaren kardamonu 
1 łyżeczka różowego pieprzu
1 łyżeczka suszonej papryczki chili

Cynamon, goździki, ziele, kmin, kardamon, różowy pieprz i chili uprażyć na suchej patelni.
Przyprawy, z wyjątkiem lasek cynamonu, ostudzić i utrzeć w moździerzu.
Zielone skorupki kardamonu wyrzucić.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, zalać olejem lnianym, dodać laski cynamonu,
wymieszać z resztą przypraw i odstawić na minimum 3 godziny.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę lub plastry.
Kapustę pokroić w cienkie plastry. 
Ocet z cukrem i szklanką wody zagotować. 
Do wrzącej wody z octem dodać kapustę i gotować 7-10 minut.
Kapusta powinna pozostać chrupiąca.
Pod koniec gotowania przyprawić pieprzem i solą.
Ziemniaki zalać wodą, w której gotowała się kapusta.
Odstawić, aby nabrały koloru, następnie odcedzić.
Kapustę i ziemniaki ułożyć na półmisku lub w pucharkach,
na wierzchu ułożyć zamarynowane śledzie.




Dziękuję Wam za piękne życzenia świąteczne
i za kolejny wspólny rok.
Niech 2016 przyniesie Wam spełnienie najskrytszych marzeń,
tych małych i tych wielkich,
a nawet tych, o których dzisiaj nie macie śmiałości nawet pomyśleć.
Szczęśliwego Nowego Roku!




27 komentarzy:

  1. Magda,
    ja też nie potrafię...
    Zaczynam dzień od kawy i podziwiania świata.

    A korzenne śledzie tak!
    Częstuję się z wielkim apetytem.
    I dziękuje za pyszny rok z Tobą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znacznie przyjemniej jest zaczynać dzień od podziwiania świata.:)

      Dziękuję i mam nadzieję więcej!

      Usuń
  2. Te śledziki mają bardzo doborowe towarzystwo!
    Najlepszego w nadchodzącym nowym roku,
    spokoju i pogody ducha!
    Buziole!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis na śledzie :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks fantastic!!! Sounds great! Love your pictures!
    Happy happy happy New Year
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks fantastic!!! Sounds great! Love your pictures!
    Happy happy happy New Year
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  6. ale piękne kolorystycznie danie i to zdjęcie... bajka! wszystkiego co NAJ w Nowym 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny śledziowy post=toast;-) Madziu, spełnienia wszystkich marzeń w 2016 tych realnych i nierealnych, bo jak mocno chcemy, to nierealnych nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  8. Do Siego Nowego Roku Magda
    p.s ja śledzi nie jadam , ale same zdjęcia co tu gać zjawiskowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alciu, dziękuję i życzę Ci wspaniałego roku!

      Usuń
  9. Intrygujące połącznie. Pysznie wygląda danie :) Chętnie skorzystamy z przepisu i życzymy Ci Magdo ciekawego, pełnego inspiracji, miłych wrażeń i szczęśliwego Roku 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę Wam wielu niespotykanych gatunków, uchwyconych w kadr oraz spełniania marzeń!:)

      Usuń
  10. Pięknie wygląda. Wszystkiego najlepszego w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agnieszko!
      Wszystkiego dobrego.:)

      Usuń
  11. Jak zwykle niezwykły, choć prosty przepis:-)
    Wszyastkiego dobrego Magdo ! Wciąż i wciąż ciekawości życia:-)
    Buziaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedy czasu wciąż brak, proste potrawy sprawdzają się najlepiej.:)
      Samych wspaniałych chwil w Nowym Roku i jak najwięcej w rodzinnym gronie!

      Usuń
  12. Ja 2015 pożegnałam podobnie. To był dla mnie bardzo dobry rok, pod wieloma względami. Nawet gdy były gorsze chwile, to i tak okazywały się konieczne... i ostatecznie dobre ;)
    Niech ten 2016 też taki będzie! :*

    Te śledzie wyglądają przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie dzieje się bez powodu, podobno... ;)
      Z gorszych chwil można przecież wyciągnąć wnioski na przyszłość.:)
      Niech będzie!

      I smakują też całkiem dobrze, jeżeli ktoś lubi korzenne smaki oczywiście.;)

      Usuń
  13. Podane iście noworocznie. Kapusta prezentuje się bombowo - ten kolor. I najlepszego na ten 2016!

    OdpowiedzUsuń