poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Kwietniowa Piekarnia i chleb pszenny z ziarnami oraz nasionami chia.






Wiosna zagląda do okna różowymi gałązkami śliwowiśni,
wychodzi kiełkami z doniczek i warzywnej grządki,
pachnie słodko kwiatami mirabelki,
zieleni się mniszkiem na trawnikach,
złoci forsycją przy kuchennym parapecie.
Pełno jej wszędzie dookoła,
a ja tak niewiele mam czasu dla niej...






Chleb pszenny z ziarnami i nasionami chia
Na podstawie przepisu Dany.

50 g płatków owsianych górskich
1 łyżka nasion chia
1 łyżka nasion lnu
150 g wody 

Na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta 
płatki owsiane, nasiona lnu i chia namoczyć w ciepłej wodzie.

600 g mąki pszennej typ 450
200 g drobnej semoliny
150 g mąki żytniej typ 2000
3 łyżki prażonego sezamu
3 łyżki prażonej dyni
3 łyżki prażonego słonecznika
5 g suszonych drożdży
1 łyżeczka miodu
650 g ciepłej wody
2 łyżki nierafinowanego oleju
15-18 g soli himalajskiej.

Sezam, dynię i słonecznik uprażyć na patelni.
Do miski wsypać mąki, prażone ziarna i drożdże, wymieszać do połączenia składników.
Wodę wymieszać z olejem oraz solą i dodać do miski mąką i ziarnami.
Następnie dodać namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu.
Wyrabiać ciasto około 10 minut, aż stanie się elastyczne.
Przykryć miskę z ciastem i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. 
Ciasto powinno dobrze wyrosnąć podwajając objętość.
Następnie ciasto wyłożyć do 2 wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek. 
Ciasto powinno sięgać do połowy każdej foremki.
Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury otoczenia.
Rozgrzać piekarnik do temp. 220 st., spryskać wodą, włożyć foremki z ciastem i piec 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. i piec kolejne 30 minut.

23 komentarze:

  1. Bardzo ładny chleb.
    I do twarzy mu z kwiatami wiśni.
    Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwowiśnia to dla mnie coś nowego, choć kwiaty wydają mi się znajome. Piękne zdjęcia i chleb wygląda smakowicie :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moich okolicach to dość popularne drzewko. Teraz właśnie kwitnie jak szalone. :)
      Dziękuję i pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  3. Ja też ostatnio cierpię na brak czasu dla wiosny :(
    Ale bardzo się staram i chleb udało mi się upiec!
    Twój wspaniały!
    Kwietniowy wypiek znakomity!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co z tym czasem?!
      Ja też staram się dotrzymywać wiośnie kroku, ale nie jest to łatwe. ;)
      Miło było znowu wspólnie piec.
      Uściski!

      Usuń
  4. Pomimo braku mąki durum chlebek upiekłam. Cieszę się, że i Tobie wypiek się udał, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąką durum czy bez, najważniejsze, że smakował. :)

      Usuń
  5. Nie dałam rady upiec w tym miesiącu. Już 3 tydzień choruję i nic mi się nie chce;-(
    A Twoje zdjęcie cudne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co się odwlecze...
      Ja dopiero w poprzedni weekend upiekłam nasz marcowy chleb. ;)
      Zdrowiej i nabieraj sił!
      Dziękuję. :)

      Usuń
  6. Piękny chleb i piękna wiosna na Twoich zdjęciach. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. W kwiatach wygląda pięknie ten bochen :-) Pozdrawiam Madziu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczny bochen. Piękne zdjęcia.
    Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdjęcia jak zwykle piękne i fajnie Ci chleb urósł - pod kątem ;)
    Nie lubię nie mieć czasu. A najbardziej nie lubię gdy ten stan się przedłuża... Jak temu zaradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiesznie urósł. Ciekawe do czego tak go ciągnęło? ;))
      Gdybym ja znała odpowiedź na to pytanie... ;)

      Usuń
  10. Piękne zdjęcia i apetyczny chleb :)
    Dziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny bochenek i cudne zdjęcia. Dziękuję za wspólne pieczenie. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi się podoba kształt Twojego chleba i jego "wiśniowa" sesja. Dziekuję za "wspólne" pieczenie i pozdrawiam ŚWIĄTECZNIE. Ala

    OdpowiedzUsuń