Słońce zwabiło mnie do ogrodu.
A tam, niezaprzeczalnie wiosna!
Na każdej gałęzi maleńkie pączki.
Krokusy wystawiają główki do słońca.
Kiełkuje szczypiorek i czosnek niedźwiedzi.
Ptaki zmieniły repertuar na wiosenny.
Usiadłam na schodach obok kota,
zatopiłam dłoń w nagrzanym futrze
i zatraciłam się na chwilę podziwiając,
jak zima ustępuje miejsca wiośnie.
Fastenwähe - maślane bułki karnawałowe z Bazylei
przepis i schemat ze strony: Streusel
12 sztuk
ciasto
500 g białej mąki pszennej typ 550
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g świeżych drożdży
300 g mleka pełnego
170g masła, zimnego
do posmarowania
15 g żółtka
10 g mleka pełnego
dekoracja
5 g soli morskiej gruboziarnistej
5 g kminku w całości
Do miski robota kuchennego wsypać białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy,
ciasto
500 g białej mąki pszennej typ 550
10 g soli
10 g ekstraktu słodowego
18 g świeżych drożdży
300 g mleka pełnego
170g masła, zimnego
do posmarowania
15 g żółtka
10 g mleka pełnego
dekoracja
5 g soli morskiej gruboziarnistej
5 g kminku w całości
Do miski robota kuchennego wsypać białą mąkę, sól i ekstrakt słodowy,
dodać świeże drożdże i zimne mleko.
Wyrabiać składniki przez 5 minut, aż połączą się w ciasto (robot kuchenny: prędkość 1).
Dodać zimne masło i dalej wyrabiać przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększyć prędkość o jeden stopień i wyrabiać ciasto przez kolejne 5 minut,
Dodać zimne masło i dalej wyrabiać przez 5 minut (robot kuchenny: poziom 1).
Zwiększyć prędkość o jeden stopień i wyrabiać ciasto przez kolejne 5 minut,
aż będzie miękkie (robot kuchenny: prędkość 2).
Następnie przykryć ciasto i pozostawić je w misce robota kuchennego
Następnie przykryć ciasto i pozostawić je w misce robota kuchennego
na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Ciasto podzielić na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy),
Ciasto podzielić na dwanaście kawałków (ok. 80 g każdy),
uformować z nich długie bułeczki o zaostrzonych końcach
i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać pergamin mąką.
Kawałki ciasta przykryć i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej,
Kawałki ciasta przykryć i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej,
a następnie włożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułożyć kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia,
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni – grzanie górne i dolne.
Ułożyć kawałki ciasta na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia,
lekko je spłaszczyć dłonią i zrobić nacięcia (szkic A) tak, aby ciasto było przekrojone do końca.
Wymieszać żółtka i mleko, posmarować ciasto
Wymieszać żółtka i mleko, posmarować ciasto
i pozostawić bez przykrycia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Bułki posmarować po raz drugi i rozdzielić nacięcia (szkic B).
Bułki posmarować po raz drugi i rozdzielić nacięcia (szkic B).
Umieścić jedną blachę na najniższej półce piekarnika,
drugą na najwyższej i piec przez około 7 minut.
Zamienić górną tacę z dolną dolną i piec bułki przez kolejne 7-10 minut,
Zamienić górną tacę z dolną dolną i piec bułki przez kolejne 7-10 minut,
aby były złociste i lekko chrupiące.
Pozostawić do ostygnięcia na ruszcie.
Pozostawić do ostygnięcia na ruszcie.
i maślane bułki
idealne na karnawałowe dni,
Wspaniałe, dziękują za lutowe wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne, rumiane :) U nas tez wiosennie :) Pozdrawiam serdecznie-M.
OdpowiedzUsuńMadzia i bułki i zdjęcia pełna perfekcja
OdpowiedzUsuńBuziaki
Bardzo dostojne bułki. Dziękuję za lutową piekarniczą podróż do Bazylei.
OdpowiedzUsuńRumiane i na ...sznureczku ;-) Cudne! Tyle się dzieje w Twoim ogrodzie, jutro zrobię przegląd w swoim ;-)
OdpowiedzUsuńWiosennie wypieczone bułeczki upiekłaś a bułeczkowy łańcuch jest bardzo praktyczny :) Do kolejnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńJakie piękne Madziu :-) Niech nam się upiecze!
OdpowiedzUsuńI oby tak zostało,a zima odeszłą w zapomnienie...Bułeczki cudne :-)
OdpowiedzUsuńDrogie Piekarki i Guciu, dziękuję za miłe słowa i do następnego spotkania.:)
OdpowiedzUsuńMagdo- Twoje zdjęcia mnie nieodmiennie zachwycają i wbijają w fotel. Boże!!! Jak ja bym chciała tak prosto i pięknie fotografować.
OdpowiedzUsuńA ja bym chciała tak jak Ty. :D
UsuńDziękuję. :*