Gołębie gruchają w kominie.
Wróble czyszczą rynny z mchu.
Szpaki urządziły sobie stołówkę na hederze.
Sroki ganiają się z drzewa na drzewo.
A bocianie gniazdo znów ma lokatora.
Ptasie radio nie ustaje w nadawaniu.
Zakładam ciepłą kurtkę i wtapiam się w te trele.
Przycinam, przesadzam, planuję.
Oczyszczam myśli.
Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
na podstawie przepisu Gucia
na podstawie przepisu Gucia
Starter
20g zakwasu z lodówki
20g mąki pszennej typ 550
20g wody
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).
20g zakwasu z lodówki
20g mąki pszennej typ 550
20g wody
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).
Owsianka
25g płatków owsianych
50 g mleka
Płatki zalać gorącym mlekiem i zostawić na 8-10 godzin.
Słodki starter
50g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)
50g mąki pszennej typ 550
12.5g wody
12.5g cukru - dodałam miód
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin.
50g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)
50g mąki pszennej typ 550
12.5g wody
12.5g cukru - dodałam miód
Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin.
Można zostawić na całą noc.
Ciasto
180g mąki pszennej typ 550
20g mąki pszennej typ 2000
125g słodkiego startera
20g cukru - nie dodałam
3g soli
10g mleka w proszku - nie dodałam
owsianka
10g maku
10g siemienia lnianego
120-130g mleka
25g masła
Płatki owsiane do posypania bochenków
Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać około 5 minut
Ciasto
180g mąki pszennej typ 550
20g mąki pszennej typ 2000
125g słodkiego startera
20g cukru - nie dodałam
3g soli
10g mleka w proszku - nie dodałam
owsianka
10g maku
10g siemienia lnianego
120-130g mleka
25g masła
Płatki owsiane do posypania bochenków
Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać około 5 minut
do uzyskania dosyć dobrej siatki glutenowej.
Następnie dodawać po kawałku masło i wyrabiać kolejne 5 minut
Następnie dodawać po kawałku masło i wyrabiać kolejne 5 minut
do uzyskania mocnej siatki glutenowej.
Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Następnie podzielić ciasto na 3 lub 4 równe kawałki.
Każdy kawałek rozwałkować na podłużny prostokąt
i założyć do środka wzdłuż dłuższych boków z prawej i lewej strony.
Rozwałkować po złożeniu i zwinąć w rulon (na filmiku jest cały proces).
Zwinięte rulony spryskać wodą i obtoczyć w płatkach owsianych.
Zwinięte rulony spryskać wodą i obtoczyć w płatkach owsianych.
Przełożyć do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykryć
i zostawić do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).
Rozgrzać piekarnik do 180C i piec 35-40 minut, aż nabiorą lekko brązowego koloru.
Słodkie chleby to zupełnie nie moja bajka,
dlatego zwykle pomijam dodatek większej ilości cukru w przepisie,
ale jeżeli lubicie słodkawe pieczywo,
dodajcie cukier zgodnie z przepisem i cieszcie się smakiem tego pysznego chleba,
który upiekłam z okazji
upieczony wspólnie z:
Pysznie Ci się upiekł. Dla mnie dodatek cukru też jest zbędny. Dziękuję za kwietniowe spotkanie w Piekarni.
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek. Swój upiekłam według przepisu, ale następnym razem również ograniczę się tylko do słodkiego starteru.
OdpowiedzUsuńWspaniale wypieczony i dołączam się do grona "chlebowych bezcukrowców" :). Do kolejnego wspólnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, idealny na śniadanie do pesto czy pasty ziołowej :-) Do następnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńPiękny chleb. Co do cukru mam te same przemyślenia. Pozdrawiam serdecznie M :)
OdpowiedzUsuńPiękne chlebki, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń