poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Kwietniowa Piekarnia i chleb śniadaniowy Gucia






Gołębie gruchają w kominie.
Wróble czyszczą rynny z mchu.
Szpaki urządziły sobie stołówkę na hederze.
Sroki ganiają się z drzewa na drzewo.
A bocianie gniazdo znów ma lokatora.
Ptasie radio nie ustaje w nadawaniu.
Zakładam ciepłą kurtkę i wtapiam się w te trele.
Przycinam, przesadzam, planuję.
Oczyszczam myśli.








Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
na podstawie przepisu Gucia

Starter
20g zakwasu z lodówki
20g mąki pszennej typ 550
20g wody

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin (najlepiej odświeżyć zakwas 2-3 razy).

Owsianka
25g płatków owsianych
50 g mleka

Płatki zalać gorącym mlekiem i zostawić na 8-10 godzin.

Słodki starter
50g aktywnego (odświeżonego) startera (100% hydracji)
50g mąki pszennej typ 550
12.5g wody
12.5g cukru - dodałam miód

Wymieszać i pozostawić na 4-5 godzin.
Można zostawić na całą noc.

Ciasto
180g mąki pszennej typ 550
20g mąki pszennej typ 2000
125g słodkiego startera
20g cukru - nie dodałam
3g soli
10g mleka w proszku - nie dodałam
owsianka
10g maku
10g siemienia lnianego
120-130g mleka
25g masła

Płatki owsiane do posypania bochenków

Wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiać około 5 minut 
do uzyskania dosyć dobrej siatki glutenowej.
Następnie dodawać po kawałku masło i wyrabiać kolejne 5 minut 
do uzyskania mocnej siatki glutenowej.
Z ciasta uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. 
Następnie podzielić ciasto na 3 lub 4 równe kawałki.
Każdy kawałek rozwałkować na podłużny prostokąt 
i założyć do środka wzdłuż dłuższych boków z prawej i lewej strony. 
Rozwałkować po złożeniu i zwinąć w rulon (na filmiku jest cały proces).
Zwinięte rulony spryskać wodą i obtoczyć w płatkach owsianych. 
Przełożyć do formy wysmarowanej olejem/masłem, przykryć 
i zostawić do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 3-5 godzin).
Rozgrzać piekarnik do 180C i piec 35-40 minut,  nabiorą lekko brązowego koloru.







Słodkie chleby to zupełnie nie moja bajka, 
dlatego zwykle pomijam dodatek większej ilości cukru w przepisie, 
ale jeżeli lubicie słodkawe pieczywo, 
dodajcie cukier zgodnie z przepisem i cieszcie się smakiem tego pysznego chleba, 
który upiekłam z okazji
upieczony wspólnie z:









6 komentarzy:

  1. Pysznie Ci się upiekł. Dla mnie dodatek cukru też jest zbędny. Dziękuję za kwietniowe spotkanie w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny bochenek. Swój upiekłam według przepisu, ale następnym razem również ograniczę się tylko do słodkiego starteru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wypieczony i dołączam się do grona "chlebowych bezcukrowców" :). Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chlebek, idealny na śniadanie do pesto czy pasty ziołowej :-) Do następnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chleb. Co do cukru mam te same przemyślenia. Pozdrawiam serdecznie M :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne chlebki, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń