Najbardziej smakują mi zerwane prosto z krzaka, jędrne i pachnące, bez żadnych dodatków.
Kiedy już zaspokoję pierwszy na nie głód, przychodzi kolej na ulubione przepisy z truskawkami.
Dzisiaj ciasto drożdżowe, w części z mąki orkiszowej z pełnego przemiału.
Choć bardzo lubię ciasto drożdżowe z białej mąki pszennej,
to uważam, że dzięki mące orkiszowej z pełnego przemiału,
ciasto zyskuje dodatkowy wymiar smaku i jest ciekawsze.
Poza tym, dłużej zachowuje świeżość.
Czasem mieszam jasną i ciemną mąkę orkiszową, a czasami używam tylko pełnoziarnistej,
tak jak w przypadku ciasta ze śliwkami i kokosową kruszonką.
Zachęcam Was do spróbowania.
Orkiszowe ciasto z truskawkami
i migdałową kruszonką
ciasto
300 g mąki orkiszowej typ 2000
200 g mąki orkiszowej typ 700
1 łyżeczka drożdży
100 g nierafinowanego brązowego cukru
3 jajka
100 ml mleka
150 g masła
szczypta soli
truskawki
kruszonka
150 g mąki pszennej typ 500
100 g zmielonych migdałów
100 g masła
100 g cukru
Ciasto:
Mleko z masłem podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści.
Suche składniki połączyć, dodać mleko z masłem oraz jajka.
Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne.
Następnie ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Zajmuje to około 1-1,5 godziny.
Kruszonka:
Mąkę, cukier i migdały wymieszać.
Masło roztopić w rondelku i gorącym zalać pozostałe składniki.
Mieszać do uzyskania konsystencji kruszonki.
Wyrośnięte ciasno przełożyć na blachę, formując prostokąt o grubości 1cm.
Na wierzchu ułożyć truskawki. Posypać kruszonką.
Ostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Przed wyjęciem, należy sprawdzić drewnianym patyczkiem,
czy ciasto jest upieczone w środku.
To wspaniałe, że sezon truskawkowy w pełni, można piec takie przepyszne ciasta jak Twoje
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto. Uwielbiam ciasta z dodatkiem mąki orkiszowej. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPachnie aż u mnie!
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie:) truskawki i migdały:) ja też najbardziej lubię truskaweczki prosto z krzaka, ale niestety już dawno nie miałam okazji takowych skosztować...:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMagda,
OdpowiedzUsuńcudownie skomponowałaś smaki.
Najpierw mąka orkiszowa,której do ciast drożdżowych jeszcze nie dodawałam.
A jedynie do słonych wypieków.
Potem truskawki i migdały.
I w zawiązku z tym poproszę kawałeczek!
Dużej zachęty mi nie potrzeba, biorę w ciemno, pysznie wygląda! I ciasto drożdżowe i truskawki bardzo do mnie przemawiają! Cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńmojemu mężowi bardzo by smakowało!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Ivko, dziękuję i życzę udanego sezonu truskawkowego i smacznych wypieków!:)
OdpowiedzUsuńFuchsio, prawda, że takie ciasta są bardzo smaczne?
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)
Anko Wrocławianko, ciasto prawie dietetyczne,
więc nawet na diecie można zajadać;)
Goh, ja też jeszcze w tym roku niestety nie miałam okazji.
Pocieszam się poziomkami z doniczki;)
Amber, dziękuję pięknie!:) Częstuj się!
Kamilo, Cieszę się niezmiernie i dziękuję bardzo!:)
Olu, mojemu też smakuje;)
Nigdy nie jadłam wypieków z mąki orkiszowej. Może warto spróbować, bo ciacho wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńciasto i truskawki to jest to, ale nie będę ukrywać, że zostałam kupiona tą migdałową kruszonką :-D
OdpowiedzUsuńKruszyno, dziękuję! Moja koleżanka stwierdziła, że orkiszowe,
OdpowiedzUsuńto jej ulubione i już zamówiła z wiśniami:)
Może więc warto spróbować;)
Joanno, przyznać muszę, że migdałowa to moja ulubiona, zaraz po kokosowej;)
chętnie spróbuję zmienić mąkę:) drożdżowe uwielbiam, ciekawe jakie będzie w smaku:D
OdpowiedzUsuńAntenko, witaj!
OdpowiedzUsuńSmak tego ciasta różni się bardzo od drożdżowego na pszennej,
ale mam nadzieję, że Ci posmakuje:)
Kruszoneczka jak sie patrzy! Ciacho do wyprobowania!;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z dodatkiem (lub wrecz w calosci) z maki orkiszowej. Ja nawet spod na pizze robie pol na pol;)
Pozdrowionka:*
Kachno, to ja koniecznie muszę pizzę z orkiszową spróbować:)
OdpowiedzUsuńMoże byś wrzuciła jakiś przepis?
A co do kruszonki, to dla mnie ciasto mogłoby tylko z niej się składać;))