poniedziałek, 18 czerwca 2012

Orkiszowe ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką

Trwa sezon na truskawki.
Najbardziej smakują mi zerwane prosto z krzaka, jędrne i pachnące, bez żadnych dodatków.
Kiedy już zaspokoję pierwszy na nie głód, przychodzi kolej na ulubione przepisy z truskawkami.
Dzisiaj ciasto drożdżowe, w części z mąki orkiszowej z pełnego przemiału.
Choć bardzo lubię ciasto drożdżowe z białej mąki pszennej,
to uważam, że dzięki mące orkiszowej z pełnego przemiału,
ciasto zyskuje dodatkowy wymiar smaku i jest ciekawsze.
Poza tym, dłużej zachowuje świeżość.
Czasem mieszam jasną i ciemną mąkę orkiszową, a czasami używam tylko pełnoziarnistej,
tak jak w przypadku  ciasta ze śliwkami i kokosową kruszonką.
Zachęcam Was do spróbowania.




Orkiszowe ciasto z truskawkami
i migdałową kruszonką

ciasto
300 g mąki orkiszowej typ 2000
200 g mąki orkiszowej typ 700
1 łyżeczka drożdży
100 g nierafinowanego brązowego cukru
3 jajka
100 ml mleka
150 g masła
szczypta soli

truskawki

kruszonka
150 g mąki pszennej typ 500
100 g zmielonych migdałów
100 g masła
100 g cukru


Ciasto:
Mleko z masłem podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści.
Suche składniki połączyć, dodać mleko z masłem oraz jajka.
Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne.
Następnie ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Zajmuje to około 1-1,5 godziny.

Kruszonka:
Mąkę, cukier i migdały wymieszać.
Masło roztopić w rondelku i gorącym zalać pozostałe składniki.
Mieszać do uzyskania konsystencji kruszonki.

Wyrośnięte ciasno przełożyć na blachę, formując prostokąt o grubości 1cm.
Na wierzchu ułożyć truskawki. Posypać kruszonką. 
Ostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Przed wyjęciem, należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, 
czy ciasto jest upieczone w środku.




15 komentarzy:

  1. To wspaniałe, że sezon truskawkowy w pełni, można piec takie przepyszne ciasta jak Twoje

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto. Uwielbiam ciasta z dodatkiem mąki orkiszowej. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie:) truskawki i migdały:) ja też najbardziej lubię truskaweczki prosto z krzaka, ale niestety już dawno nie miałam okazji takowych skosztować...:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Magda,
    cudownie skomponowałaś smaki.
    Najpierw mąka orkiszowa,której do ciast drożdżowych jeszcze nie dodawałam.
    A jedynie do słonych wypieków.
    Potem truskawki i migdały.
    I w zawiązku z tym poproszę kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dużej zachęty mi nie potrzeba, biorę w ciemno, pysznie wygląda! I ciasto drożdżowe i truskawki bardzo do mnie przemawiają! Cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ivko, dziękuję i życzę udanego sezonu truskawkowego i smacznych wypieków!:)

    Fuchsio, prawda, że takie ciasta są bardzo smaczne?
    Dziękuję i pozdrawiam serdecznie:)

    Anko Wrocławianko, ciasto prawie dietetyczne,
    więc nawet na diecie można zajadać;)

    Goh, ja też jeszcze w tym roku niestety nie miałam okazji.
    Pocieszam się poziomkami z doniczki;)

    Amber, dziękuję pięknie!:) Częstuj się!

    Kamilo, Cieszę się niezmiernie i dziękuję bardzo!:)

    Olu, mojemu też smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam wypieków z mąki orkiszowej. Może warto spróbować, bo ciacho wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto i truskawki to jest to, ale nie będę ukrywać, że zostałam kupiona tą migdałową kruszonką :-D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kruszyno, dziękuję! Moja koleżanka stwierdziła, że orkiszowe,
    to jej ulubione i już zamówiła z wiśniami:)
    Może więc warto spróbować;)

    Joanno, przyznać muszę, że migdałowa to moja ulubiona, zaraz po kokosowej;)

    OdpowiedzUsuń
  10. chętnie spróbuję zmienić mąkę:) drożdżowe uwielbiam, ciekawe jakie będzie w smaku:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Antenko, witaj!
    Smak tego ciasta różni się bardzo od drożdżowego na pszennej,
    ale mam nadzieję, że Ci posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kruszoneczka jak sie patrzy! Ciacho do wyprobowania!;)
    Uwielbiam wypieki z dodatkiem (lub wrecz w calosci) z maki orkiszowej. Ja nawet spod na pizze robie pol na pol;)
    Pozdrowionka:*

    OdpowiedzUsuń
  13. Kachno, to ja koniecznie muszę pizzę z orkiszową spróbować:)
    Może byś wrzuciła jakiś przepis?
    A co do kruszonki, to dla mnie ciasto mogłoby tylko z niej się składać;))

    OdpowiedzUsuń