poniedziałek, 16 stycznia 2012

Surówka z kapusty

Jedni uważają, że witamina C chroni przed przeziębieniem.
Inni twierdzą wręcz przeciwnie, że nie wpływa na poprawę odporności.
A ja po prostu ją lubię i kiedy za oknem szaro, buro i ponuro poprawiam sobie nią humor.
Nie wyjadam oczywiście tabletek z pudełka, ani nie przygotowuję z nich napojów musujących ;) 
Robię surówkę, której każdy składnik jest bogaty w tę właśnie witaminę.
Jest kolorowa, chrupiąca, i mimo niewielu składników ma mnóstwo smaku.

Miłego tygodnia!

Surówka z kapusty

200g białej kapusty
200g czerwonej kapusty
200g marchwi
2 łyżki posiekanego szczypioru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku

3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru 
sól

W misce wymieszać poszatkowaną kapustę,
startą na grubych oczkach marchew i posiekane zioła.
Oliwę wymieszać z imbirem, solą i sokiem z cytryny,
wlać do miski z kapustą i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić na 20-30 minut żeby smaki się przegryzły.



5 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie surówki :) są pyszne i zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę natychmiast taką porcję witaminki CCCC!

    OdpowiedzUsuń
  3. A co tam badacze wit.C.My wiemy najlepiej,skoro ją lubimy.
    W postaci takiej pięknej kompozycji to mogłabym jeść wyłącznie tę surówkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. feria kolorów!oczywiście,że na poprawę humoru;)
    pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fuchsia, bardzo mnie to cieszy:)

    Kamila, gdyby tylko teleportacja była faktem
    chętnie przesłałabym Ci taką porcję witaminki ;)

    Amber, tak jest, niech badacze marnują czas na badanie
    a my zajmijmy się tym co sprawia nam przyjemność...jedzeniem;)

    Monisia, żeby dobry humor zawsze nam dopisywał:)

    OdpowiedzUsuń