niedziela, 16 grudnia 2012

Śledzie z oliwkami i kaparami




Dziś znów mało klasycznie.
Trochę na śródziemnomorską nutę.
Może ktoś z Was zaryzykuje
i zamiast tradycyjnych śledzi w pomidorach,
poda na Wigilijnym stole te z oliwkami i kaparami?




Śledzie z oliwkami i kaparami

300 g wymoczonych filetów śledziowych
2 małe czerwone cebule
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
miód lub cukier
suszone oregano
pieprz
sól




Cebule pokroić w piórka, zeszklić na oliwie z dodatkiem oregano, pieprzu i soli.
Dodać oliwki i kapary, wymieszać z koncentratem pomidorowym.
Smażyć chwilę, aż smaki się połączą.
Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek wody.
Na koniec dodać odrobinę miodu do smaku.
Śledzie pokroić na niewielkie kawałki i wymieszać z wystudzonym sosem.
Odstawić na 2-3 dni.





16 komentarzy:

  1. Na święta się nie zdecyduję, ale po nich chętnie skorzystam z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędnie wyglądają:) kocham śledziki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Pięknie je zaprezentowałaś :) Miłego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anko Wrocławianko,
    to już coś!;)

    Antenko,
    dzięki!
    Ja też je uwielbiam i zastanawiam się,
    czy kiedyś trafię na połączenie,
    które nie przypadnie mi do gustu;)

    Kamilo,
    dziękuję!
    Cudownych dni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. te śledzie muszą być pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Intrygujące...Lubię nowe połaczenia...

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakie śledzie z zalewy octowej czy solone ?
    Ja bym użył z zalewy octowej, Jak wrócę do domu do moich rodziców to na pewno zrobię już od jakiegoś czasu rodzinka mnie męczy ze muszę coś dla nich zrobić dobrego a śledzie na Boże Narodzenie w sam raz.
    Przytargam z lazurowego wybrzeża czarne marynowane oliwki, raczej nie dostępne w Polsce, które są sprzedawane z dużych glinianych "beczek" są lekko pomarszczone nie takie jak to można kupić u nas

    OdpowiedzUsuń
  8. Takich jeszcze nie robiłam, a wyglądają bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  9. Każde śledzie są dobre, niedobrych jeszcze nie jadłam;-) Twoje wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z kaparami.. Tak bardzo egzotycznie zabrzmiało, ale czuję, że ładnie by pasowały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie wyglądają! takiego połączenia nie znam a poznać trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Siankoo,
    mi smakują bardzo:)

    Magdo,
    ja też, a jeżeli chodzi o śledzie, to im dziwniej, tym lepiej;)

    Endriu,
    ja używam solonych.
    Oliwki, które dodałam, są czarne, lekko pomarszczone i przyjechały do mnie prosto z Włoch;)
    Mam nadzieję, że rodzina doceni i smak oliwek, i Twoje starania!:)

    Beatrice,
    ja robiłam po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni;)

    Marzeno,
    to dokładnie tak jak ja;)
    Dzięki!

    Katie,
    dla mnie pasują jak ulał:)

    Wiewióro,
    dziękuję!
    Trzeba, nie trzeba, ale warto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne śledzie!
    Robiłam z oliwkami i kaparami i jeszcze z suszonymi pomidorami,ale w oleju.
    Trzeba wypróbować Twoje z pastą pomidorową.
    Pozdrowienia ślę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu,
      te z suszonymi pomidorami też są pyszne:)
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  14. Ciekawa wersja śledzi :-) zapowiada się bardzo smacznie, więc ja z chęcią zaryzykuję :-)

    OdpowiedzUsuń