wtorek, 21 sierpnia 2012

Kurki na przekąskę

Na drugie śniadanie, lunch lub w wersji mini na przystawkę.
Chrupiący przy każdym kęsie chleb, kremowy twarożek,
delikatne nuty czosnku i włoskich orzechów,
a do tego złote dary lasu, aromatyczne kurki.
Szybko, prosto, pysznie!




Grzanka z kurkami, kozim serem 
i nutką orzechów włoskich

duża kromka pszennego chleba na zakwasie
garść kurek
2 łyżki koziego twarożku
klarowane masło
natka pietruszki
ząbek czosnku
pieprz
sól
olej z orzechów włoskich

Oczyszczone kurki podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.
Doprawić pieprzem i solą.
Chleb opiec w tosterze, piekarniku lub na patelni grillowej.
Grzankę natrzeć czosnkiem i skropić olejem z orzechów włoskich.
Na kromce położyć kozi twarożek i smażone kurki.
Posypać posiekaną natką pietruszki i skropić jeszcze odrobiną orzechowego oleju.





11 komentarzy:

  1. Ja w pracy, daleko od kurek i grzanki, a Ty tu takie tortury mi urządzasz:((

    OdpowiedzUsuń
  2. A ładnie to tak w pracy internet przeglądać?!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w połączeniu z kozim serem - niebo w gębie!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurki forever! Zwłaszcza w najprostszej formie. Na takiej sobie grzaneczce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poezja! Grzanka na Twoich zdjeciach wyglada wprost oblednie...mniam :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała przekąska! kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co nie zajrzę, to u Ciebie smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamilo,
    cieszę się, że tak sądzisz:)

    Olu,
    to prawda;)

    Katarzynko,
    ...na bosko chrupiącej grzaneczce;)

    Majko,
    dziękuję!
    W rzeczywistości chyba wyglądała lepiej;))

    Antenko,
    kuszę, jak na kobietę przystało:)

    Tofko,
    bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz:)

    OdpowiedzUsuń