Zachęcona kilkoma postami z różnych blogów,
postanowiłam zrobić placek chlebowy z dynią i kozim serkiem.
Muszę przyznać, że to jest naprawdę smaczne!
ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka mąki żytniej razowej
1,25 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
po 0,5 łyżeczki świeżej szałwii i rozmarynu- opcjonalnie
1,5 łyżeczki soli
nadzienie
dyniaświeża szałwia
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
pieprz
sól
mozzarella
kozi serek twarogowyKilka listków szałwii i rozmarynu włożyć do miski, skropić oliwą,
dodać dynię pokrojoną w bardzo cienkie plasterki, szczyptę pieprzu i soli.
Dokładnie wymieszać i odstawić na czas kiedy ciasto będzie wyrastać.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i wyrabiać kilka minut do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Kiedy podwoi swoją objętość, zagnieść i podzielić na dwie lub trzy części.
Uformować dwa grubsze lub trzy cieńsze placki .
Do tego przepisu wybrałam cieńszą wersję.Na cieście rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i dynię.
Posypać pokruszonym kozim serkiem i ziołami z marynaty.
Odstawić placki do wyrośnięcia na 20 minut. Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika.
Ja używam programu do pieczenia chleba.
Piekę około 15 minut w temperaturze 250°C.
Przed podaniem skropić oliwą.
Wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuń