czwartek, 22 września 2011

Placek chlebowy z dynią




Zachęcona kilkoma postami z różnych blogów,
postanowiłam zrobić placek chlebowy z dynią i kozim serkiem.
Muszę przyznać, że to jest naprawdę smaczne!




Placek chlebowy z dynią

ciasto
2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka suchych drożdży
1 szklanka mąki żytniej razowej
1,25 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
po 0,5 łyżeczki świeżej szałwii i rozmarynu- opcjonalnie
1,5 łyżeczki soli

nadzienie
dynia
świeża szałwia
świeży rozmaryn
oliwa z oliwek
pieprz
sól
mozzarella
kozi serek twarogowy

Kilka listków szałwii i rozmarynu włożyć do miski, skropić oliwą,
dodać dynię pokrojoną w bardzo cienkie plasterki, szczyptę pieprzu i soli.
Dokładnie wymieszać i odstawić na czas kiedy ciasto będzie wyrastać.

Wszystkie składniki ciasta wymieszać i wyrabiać kilka minut do momentu uzyskania elastycznego ciasta.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Kiedy podwoi swoją objętość, zagnieść i podzielić na dwie lub trzy części.
Uformować dwa grubsze lub trzy cieńsze placki .
Do tego przepisu wybrałam cieńszą wersję.
Na cieście rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i dynię.
Posypać pokruszonym kozim serkiem i ziołami z marynaty.
Odstawić placki do wyrośnięcia na 20 minut.
Wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika.
Ja używam programu do pieczenia chleba.
Piekę około 15 minut w temperaturze 250°C.
Przed podaniem skropić oliwą.


1 komentarz: