czwartek, 1 września 2011

Orkiszowa ciabatta

Tym razem, przy przygotowywaniu ciabatty, poszłam w ślady Kass i zrobiłam "kapcie"
najprostszym sposobem, pozostawiając ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na całą noc.
Uwielbiam takie przepisy!

 

Orkiszowa ciabatta

500 g mąki orkiszowej 700
5 g drożdży instant
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc.
Kolejnego dnia rano wyrzucić ciasto na blat, obsypać mąką,
podzielić na mniej więcej prostokątne bułki,
przełożyć na blachę i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 300°C.
Po włożeniu ciabatty zmniejszyć temperaturę do 250°C
i piec bułki 15-20 minut, w zależności od wielkości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz