Na straganach dynie ubrane w słoneczne kolory.
Pomidory zachęcają intensywną barwą.
W ogrodach słoneczniki wystawiają się do słońca.
Jarzębina dumnie obnosi się ze swoimi koralami.
Gdzie niegdzie widać już drzewa zmieniające swoje szaty.
Świat powoli przybiera jesienne barwy... i moja kuchnia też.
na podstawie przepisu Gordona Ramsaya z książki Łatwe gotowanie
250 g ciasta francuskiego
200 g dyni obranej ze skóry pokrojonej w 1cm kostkę
( w oryginale jest kabaczek)
( w oryginale jest kabaczek)
2 listki szałwii plus kilka do przybrania
100 g wędzonego sera
pieprz
sól
Dynię wrzucić na patelnie, doprawić pieprzem i solą i smażyć kilka minut aż zmięknie.
Ciasto naciąć dookoła robiąc ramkę o szerokości 1cm.
Ser zetrzeć na tarce.
Na cieście rozłożyć połowę sera, posiekane listki szałwii i dynię.
Posypać pieprzem i solą i piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Następnie wierzch posypać resztą sera i włożyć do piekarnika na kolejne 5 minut.
Tarta z dynią i pomidorami
250 g ciasta francuskiego
200 g dyni obranej ze skóry pokrojonej w 1cm kostkę pomidorki koktajlowe
2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
jajko
świeży tymianek
pieprz
sól
Dynię wrzucić na patelnię, doprawić pieprzem i solą i smażyć kilka minut aż zmięknie.
Ciasto naciąć dookoła robiąc ramkę o szerokości 1cm.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, pieprzem i solą i rozsmarować cienką warstwą na cieście.
Posypać listkami świeżego tymianku, rozłożyć dynię i pomidorki przekrojone na pół.
Posypać pieprzem i solą. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, pieprzem i solą i rozsmarować cienką warstwą na cieście.
Posypać listkami świeżego tymianku, rozłożyć dynię i pomidorki przekrojone na pół.
Posypać pieprzem i solą. Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz