wtorek, 2 sierpnia 2011

Soczewica z orzechami i kozim serkiem

Kilka dni temu oglądałam program Laury Calder, w którym przygotowywała wegetariańskie dania.
Nie mogłam się oprzeć apetycznie wyglądającej soczewicy z orzechami i kozim serkiem.
Autorka przepisu sugeruje podawać to danie z pieczonymi burakami. Pycha!


Soczewica z orzechami i kozim serkiem
na podstawie przepisu Laury Calder

szklanka soczewicy-w oryginalnym przepisie użyto odmiany Puy
375 ml wody
1 listek laurowy
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
1 posiekana czerwona cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
pieprz
sól
ocet balsamiczny
olej z orzechów włoskich
50 g uprażonych orzechów włoskich
100 g koziego serka

Soczewicę gotować w wodzie z listkiem laurowym i tymiankiem około 30-40 minut. 
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, pieprz i sól oraz ugotowaną soczewicę.
Wlać odrobinę octu balsamicznego i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do naczynia, w którym serwujemy, polać olejem z orzechów włoskich,
posypać orzechami oraz kawałkami serka i udekorować gałązkami tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz