piątek, 5 sierpnia 2011

Kaczka pieczona i czerwona kapusta z żurawiną

Kiedy piekę kaczkę, często korzystam z bardzo prostego przepisu Macieja Kuronia.
Niewiele przypraw, mało pracy a smak wyśmienity.
Czerwona kapusta, która zwykle mojej kaczce towarzyszy musi być jednak na bogato.
Czerwone wino, miód, żurawina....
Przepisem, który zapoczątkował moje eksperymenty z tym wyśmienitym dodatkiem
do mięsa był przepis Agnieszki i Marcina Kręglickich.
Tak jak autorzy, uważam, że to danie musi być mocno przyprawione.
Kwaśno-słodko-pikantne. Wtedy jest najsmaczniejsze!


Czerwona kapusta z żurawiną

pół czerwonej kapusty
2 drobno posiekane cebule
3 zmiażdżone ząbki czosnku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
4 łyżki octu balsamicznego
1 szklanka świeżej żurawiny
0,25 szklanki czerwonego wina
2 łyżki miodu

Kapustę cienko poszatkować. Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać czosnek i kapustę.
Doprawić pieprzem oraz solą i dodać żurawinę. Smażyć kilka minut.
Dodać ocet i czerwone wino. Dusić aż płyn odparuje a kapusta lekko zmięknie.
Nie należy dusić zbyt długo, żeby nie rozgotować kapusty. Powinna pozostać lekko chrupiąca.
Na koniec dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.


Kaczka pieczona
według Macieja Kuronia

1 kaczka
majeranek
pieprz
sól

Kaczkę natrzeć przyprawami, włożyć do brytfanki i przykryć pokrywką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Czas pieczenia zależy od wielkości kaczki. Liczymy 40 minut na każdy kilogram.
Podczas pieczenia nigdy nie zaglądam do brytfanki.
Kiedy mija czas pieczenia wyłączam piekarnik i zostawiam w nim kaczkę na 15-20 minut.

1 komentarz:

  1. Cieszę się, że przypadkiem tu trafiłam‼️ Myślę, że przepis na kapustę PETARDA👌 Podam z filetem z kaczki w musztardzie miodowej.

    OdpowiedzUsuń