Chleb żytni z orkiszem i płatkami owsianymi
Dzień pierwszy-wieczór
1 szklanka aktywnego żytniego zakwasu
2 szklanki mąki żytniej chlebowej 720
niepełna szklanka wody
0,5 szklanki ziarna orkiszu
Połączyć zakwas, mąkę i wodę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Orkisz ugotować w lekko osolonej wodzie.
Dzień drugi-ranek
1 szklanka mąki żytniej chlebowej 720
1 łyżka miodu
1 szklanka płatków owsianych
1 czubata łyżeczka soli
1 szklanka ugotowanego ziarna orkiszu
Wszystkie składniki dodać do przygotowanego poprzedniego dnia zaczynu.
Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.
Następnie ciasto przełożyć do foremki tak, żeby wypełniało ją w 2/3 objętości.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno wypełniać całą formę.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C, wstawić chleb i piec 15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec 1 godzinę, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz