Kocie łby lśnią wilgocią.
Krople deszczu kołyszą do snu.
Zaspane myśli krążą po głowie.
W kubku aromat różanej herbaty.
Niebieskie kwiaty ogórecznika
rozkwitają leniwie na kuchennym parapecie...
Sos (dip) jogurtowy z ogórecznikiem
10 średnich liści ogórecznika
1 szklanka jogurtu (1,5 szklanki)
50 g tłustej fety
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
pieprz
sól
sok z cytryny
Aby uzyskać konsystencję gęstego dipu, należy 1,5 szklanki jogurtu przełożyć na wyłożone gazą sito,
umieścić je nad miską, przykryć i włożyć do lodówki na około 8 godzin.
Jeżeli zależy nam na luźniejszej konsystencji sosu, należny pominąć ten etap i użyć 1 szklankę jogurtu.
Listki ogórecznika zmiksować z łyżką jogurtu i fetą.
Wymieszać z resztą jogurtu, dodać drobno posiekany czosnek i koperek.
Doprawić do smaku pieprzem, solą i kilkoma kroplami cytryny.
Przed podaniem udekorować pokruszoną feta, koperkiem i malutkimi listkami ogórecznika.
Pogodnego weekendu! :)
Ale pięknie sie ta zupa prezentuje!
OdpowiedzUsuńOlu, to sos. ;)
UsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńI Tobie pogodnego :) my jutro jedziemy na święto pierogów :)
Dzięki!
UsuńNajedzcie się za mnie! Ruskich szczególnie. ;))
Pierogi były bardzo średnie, niestety. Za Rzeką o niebo lepsze...
UsuńSzkoda.
UsuńKiedyś się wproszę Za Rzekę na te ruskie. ;))
A ogórecznik skąd się bierze? Piękny!
OdpowiedzUsuńZ zaprzyjaźnionego gospodarstwa, albo z działki mamy. ;)
UsuńMożna też go sobie posiać i uprawiać w doniczce na parapecie lub na balkonie. :)
Sos jak z greckich wysp!
OdpowiedzUsuńUwielbiam je z dodatkiem fety, jak i kwiaty ogórecznika.
Są takie...tajemnicze i romantyczne.
Pozdrowienia!
Chętnie zjadłabym go w greckich okolicznościach przyrody.
UsuńKwiaty ogórecznika rzeczywiście mają w sobie coś tajemniczego.
Uściski!
Nie dość że śliczne to zielsko to jeszcze bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńRaj :)
MIłego!
Smaczne i ma cudowny ogórkowy aromat. :)
UsuńŚciskam!